Hungarikumok

 

Magyar óriásbegyes


Magyar óriásbegyes

Származási hely: Magyarország

Összbenyomás: igen nagy, elsősorban, hosszú (55-60cm). Alacsony, tág lábállású, hatalmas, gömbölyű ballont fuvó begyes fajta. Egyedül rá jellemző nyugalmi állapotban is laposan ívelt hát és has vonallal, kormánytollakon fekvő és azon túlérő evezőkkel. Az evezők végei a kormánytollakon túl kismértékben keresztezik egymást.

Fej: sima, hosszúkás. A homlok középmagasan domborodó. A fejtető enyhén lapított, a tarkó hosszan ívelő. A testhez harmónikusan illeszkedik.

Szem: A fejhez képest arányos méretű. A fehérek és túlnyomóan fehérrel tarkázottak írisze sötét, Bükkönyszem. A színeseké sárga.

Szembőr: egysoros keskeny és sima felületű. Színe szürkés vagy vöröses, a toll színéhez igazodva. A fehéreké VÖRÖS, sárgák, vörösek és ezek rokonszíneinek Világos-pacal színű.

Csőr: Hosszú, tőben erős, a hegye felé elvékonyodó és kissé lefelé hajló. Fúváskor az alsó káva nem látszik. A fehér, a túlnyomóan fehérrel tarkázottak, a vörös és sárga egyszínűek, ezek babos, tarka illetve deres változatainak, valamint a sárgafogó szallagosok és sárgakovácsoltak csőrszíne: Világos-szaru színű. A vörösfakó szallagos, valamint a vöröskovácsolt, a fekete, a kékfakó szallagos, feketeszallagos kék, kékderes, kékkovácsolt, és ezekkel babozottak illetve ezekkel a színekkel túlnyomóan tarkázottak csőrszíne: Fekete. Az orrdudor sima fehérrel porozott.

Nyak: Hosszú a felfújt begy teljesen körülfogja, amely ilyen állapotban gömb alakú. A tarkó levegővel telített de úgy hogy a test felső vonalának az ívét ne törje meg. A felfújt begy alsó része a test alsó vonalából előre irányba elfűzés nélkül kiemelkedik.

Mell: széles jól izmolt, mérsékelten emelt. A melcsont vonala egy vonalat képez a kloákával.

Hát: vállban széles. A derék írányába enyhe ívvel lejt és fokozatosan keskenyedik.

Szárny: hosszú kardalakúan ívelt és testhez simul. A széles evezőtollak egymást fedik és kormánytollakon fekszenek úgy, hogy azon min 4 cm-rel túlérnek és végeik kis mértékben keresztezik egymást. Az evezők fesztávolsága 115-130cm.

Farok: Hosszú, zárt, nem széles. Tollainak száma: 12 db.

Lábak: rövidek, párhuzamosak A lábköz széles. A csüd és az ujjak tollatlanok, vörös színűek. A karmok a csőr színével megegyeznek. Gyűrű méret: 10 mm.

Tollazat: Dús, selymes tapintású. A testhez lelógás és hézagmentesen simuló.

Szín és rajz változatok: a tiszta és mély tónusok a kívánatosak.

  1. Egyszínűek: fehér, sárga, vörös, fekete
  2. Szalagosak: fekete szalagos kék, kékfakó szalagos, sárga és vörösfakó szalagos.
  3. Deresek: kékderes fekete szalagokkal, vörösderes vörös szalagokkal, sárgaderes sárga szalagokkal.
  4. Kovácsoltak: kékben, vörösben, sárgában
  5. Babosak: fekete,kék vörös és sára babozottsággal
  6. Tarkák: A babosokkal megegyező színekben
  7. Csaposok: A babosokkal megegyező színekben, mindkét oldalon azonos számú 6-8 fehér karevezővel.

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 2,536 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Magyar óriás galamb Következő cikk: Magyar szarka keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: