Hungarikumok

 

Monori keringő


Monori keringő

Származási hely: Magyarország, Monor város és környéke.

A küllem főbb jellemzői: A közepesnél kisebb, zömök testű, leeresztett szárnyú, élénk tekintetű és mozgású, de nyugodt vérmérsékletű, dús tollazatú keringő galamb. Testhossza: 24-27 cm, magassága: 17-20 cm.

Fej: A testméreteivel arányos un. „szilva fej”, amelynek a képzeletbeli szára a csőrével megegyező irányú. A csőr az enyhén domborodó homlokhoz töréssel csatlakozik, a fejtető lapos ívű, és meredek ívben fordul a tarkótájhoz. A tarkót fültől-fülig érő szabályos ívű, a fejtetővel közel azonos magasságú, a fejtől elálló, kétoldalt rozettában végződő fésű díszíti.

Szem, szemgyűrű: A fej méreteivel arányos, a szemgolyó kissé kiálló. Az egyszínűek szeme kukorica sárga, a szívhátúaké bükkönyszem. A szembőr kör alakú, egysoros, finom szövetű, világossárga. A kék és világoskék tollazatú galambok szembőre hamuszürke színű, de ezeknél a színeknél is törekedni kell a világos szembőrre.

Csőr: Középhosszú: 17-20 mm. Erős csőralappal, egyenes, enyhén lefelé irányuló csőrgerinccel rendelkezik, melynek vége kissé hajlott. A szívhátúak, valamint a fehér, sárga, vörös, barna egyszínűek csőre világos, jelzés nélküli. Az egyszínű feketék és ezüstök esetében a csőrvég jelzett, míg a kékek és a világoskékek csőre szürke. A csőrdudor enyhén fejlett, alig kiemelkedő, szív alakú, középen osztott és fehéren porozott.

Nyak: Viszonylag rövid, vastag, közel függőlegesen hordott, a toroktájon alig vékonyodó. A torok ívben kimetszett.

Mell: A mell tömött, elöl széles, gömbölyded, enyhén hátrahúzott.

Hát: A szárnybúbok között a legszélesebb, amely a rövid és keskeny derékban végződik.

Szárnyak: A testhez lazán illeszkednek, leeresztettek, a szárnyak végei a talajt nem érintik. A szárnybúbok jól láthatók. A szárnyak végei a farok függőleges vetületén nem érnek túl és nem keresztezik egymást.

Farok: A rövid derékból indulva, a talajjal 45° -os szöget is elérően, legyezőszerűen szélesedik és a szárnybúbok között mért távolságot 1,5 cm-rel is meghaladhatja. A kormánytollak cserépszerűen fedik egymást. A kormánytollak száma 14-nél kevesebb nem lehet. Zsírmirigye nincs.

Lábak: A testhez viszonyítva középhosszúak, tág állásúak és függőleges tartásúak. A csüd és az ujjak tollatlanok, színük kárminvörös. A karmok világos színűek, illetve a csőr színével megegyezőek.

Tollazat: Dús, testhez simuló. A körfésű sűrű, tömött, szabályos ívben hajló. Az evező és kormánytollak zászlói szélesek, szabályosan fedik egymást.

Színváltozatok: A színnel kapcsolatos elvárások az egyenletesség és a teltség. Az egyszínűek színváltozatai: sárga, vörös, dominánsak is, barna, fekete, fehér.

Rajzváltozatok:

  1. Szalagosak: kék, kékfakó,
  2. Kovácsoltak: kék, kékfakó
  3. Szívhátúak: kék, világoskék, sárga, vörös, fekete

A szívhátúak rajzának leírása: A galambok alapszíne fehér.

Fehér: a fej, (a hód és a fésű kivételével), az előke, amely a begy közepéig ér, továbbá fehér a derék és a fartő között, valamint a has, továbbá az elsőrendű evezők. A szimmetrikus szívrajzot, a vállat és a hátat fedő színes fedőtollak alkotják, ami a színes fésűvel kezdődik és a nyakon, a faroktámasztó és fedőtollakon át a kormánytollakkal záródik. A fejen a csőrtől kezdődve a szemek felett találjuk a színes homlokfoltot vagy koronacseppet, melyet még hód, illetve pont elnevezéssel is jelölnek.

A szívhátú rajzváltozaton belül eltérés mutatkozhat a kormánytollak és a faroktő tollazatának színében a következők szerint:

ˇ A kormánytollak és a faroktő tollazata fehér, de a faroktő felső fedőtollai keresztirányban 1 cm szélességben szabályos színes pántot alkotnak, ezek a pántos farkúak,

ˇ A fehér kormánytollakkal és felső fedőtollakkal rendelkező egyedek a párnás farkúak

Enyhe hibák: A testhez viszonyítva aránytalan méretű vagy túlzottan húzott fej, a szívrajzban a háti részen előforduló apró fehér tollak, a nem szimmetrikus rajz, ha az előkében a rajz túl magasan, vagy mélyen záródik.

Súlyos hibák: Aránytalan, vékony, hosszú test, laposan fekvő keskeny derék, magas, feszes testtartás, hosszú -, tollas láb, aránytalanul hosszú nyak, túl hosszú evező tollak, a rozetta hiánya, a körfésűben megjelenő tarkótoll, fehér betéttoll, a rozetta kisebb alaki eltérése; a nem kör alakú pupilla, vörös, vagy tollal fedett szembőr, a felemás szemek, a szivárványhártya erős vérerezettsége. A túl hosszú, vékony vagy hajlott, a teljesen sötéten pigmentált csőr, az egyszínűek határozatlan, fénytelen tollazata, továbbá az evező és kormánytollak között előforduló, fehéres vagy kékes árnyalatú toll, minden szín- és rajzváltozat esetében a füstös színárnyalat, az osztott farok és a hasadt gerincű kormánytoll.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, állás, rajz, tollszerkezet, szín.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 7 mm, IV.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,086 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Miskolci keringő Következő cikk: Szegedi magasszálló keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: