Hungarikumok

 

Budapesti tükrös keringő


Budapesti tükrös keringő

Származási hely: Budapest és környéke, de bizonyos, hogy ősei a múlt század végén Bécsből kerültek a magyar fővárosba. Közös tőről - valószínűleg a bécsi rózsás keringő - fakadva sok a küllemi hasonlóság a mai bécsi fehér pajzsos és a budapesti tükrös fajták között.

A küllem főbb jellemzői: Közepes termetűnél valamivel kisebb, zömök testű, alacsony, közel vízszintes testtartású fajta.

Fej: A testhez viszonyítva közepes nagyságú kerekded, de tompított élei és sarkai sejtetik a koponya kisfokú szögletességét. Az enyhén domborodó homlok, tompított élű töréssel hajlik a közel lapos fejtetőbe, mely aztán a tarkón át, meredek íwel fordul a nyak hátsó élébe. A simafejűek mellett előfordulnak fésűs példányok is, ahol a széles konty a fej hátsó részéhez simul, s enyhén elálló éle hozzávetőlegesen a fejtető magasságáig ér, két oldalt a fülek tájékán tollforgóban (rozetta) végződik.

Szem, szemgyűrű: Meglehetősen nagyok, kissé kidomborodók. Az írisz gyöngyszínű, tejkék árnyalattal, erezettség nélkül. A kétsoros szemgyűrűk finom szövetűek, sima felületűek, sápadtak vagy halvány sárgás árnyalatúak.

Csőr: A közepes hosszúság alsó határán, aránylag vastag, kúp alakú. Tompa hegyű, enyhén lefele irányuló. A felső káva hegye az alsó káva csúcsára hajlik. Az orrdudorok simák, alig kiemelkedők, enyhén porozottak. A csőrszaru mindig világos.

Nyak: Közepes hosszúságú, erős alapból indulva a fej felé elvékonyodó, függőleges tartású. A toroktáj ívben kerekített.

Mell: Széles, jól izmolt, enyhén előredomborodó, kissé emelt tartású.

Hát: A vállak között széles, hátrafelé fokozatosan keskenyedő és közepes fokban lejtő. A szárnyak jól takarják.

Szárnyak: Pajzsban szélesek. A közepes hosszúságú evezők a kormánytollakra fekszenek, s azok végét csaknem elérik. A válibúbok takaratlanok.

Farok: Közepes hosszúságú, keskeny, iránya a hát lejtését törés nélkül követi, a Vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Közepes hosszúságúak, mérsékelten tág lábközből nőttek. A combokat a has tollai csak részben takarják. A csüdök és az ujjak tollatlanok, élénkvörösek. A karmok színe a csőrével egyezően világos.

Tollazat: Tömött, a testhez feszesen simuló.

Szín és rajzváltozatok: A fehér szárnypajzsok kivételével a teljes tollazat színes. Elfogadottak meggyvörös és telt sárga színekben illetve színárnyalatokban.

Súlyos hibák: Nagy, aránytalan felépítésű test. Durva, gömbölyű fej. A kívánatosnál alacsonyabban, illetve túl magasan tűzött, valamint a rendezetlen fésű. Keskeny, durva szövetű, pirkadt vagy vörös szemgyűrűk, szűk szemnyílás, vérerezett szivárványhártya, vékony, hosszú, pigmentált hegyű csőr. Rövid, vastag nyak, hosszú vagy tollas lábak, lógó szárnyak, pigmentált karmok. Fehér hát illetve derék, a farokfedő és -támasztó fehér tollai. Lisztes vagy kékes árnyalatú evező- és kormánytollak.

Enyhe hibák: Előírtnál emeltebb melltartás, s vele kapcsolatban kifejezettebben lejtő hát és farok.

Ertékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, szín, rajz, csőr, testfelépítés.

Röpkövetelmény: 1 Óra hosszidő

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 4,194 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Budapesti tollaslábú gólyás Következő cikk: Ceglédi rövidcsőrű szívhátú


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: