Hungarikumok

 

Hódmezővásárhelyi ernyőszemű keringő


Hódmezővásárhelyi ernyőszemű keringő

Származási hely: Hódmezővásárhely. A fajta kitenyésztésének alapjául a maköí, a miskolci, az aradi keringőkkel megegyezően a Duna-táj egykori kis testű, fésűs keringői szolgáltak. Fajtajegy értékű jellemzői spontán mutáció eredményeként jelentkeztek, és szelekcióval kapcsolatos vonaltenyésztéssel rögzültek.

A küllem főbb jellemzői: Formás, kecses felépítésű, közepes nagyságú, arányos, a farok irányában enyhén lejtős testtartású, széles, kissé emelt mellű, keskeny és viszonylag rövid farkú, fésűs fejű, a szemgyűrű fölött ernyő (bodor) tollalakzatot viselő keringőfajta. Alakja cseppformára emlékeztetően áramvonalas, középmagas állású, kecses. Törzse széles, enyhén emelt mellből indulva keskenyedő, a farok felé (kb. 40 fokos szögben) lejtő.

Fej: Viszonylag kicsi, vízszintes fejtetővel. Az enyhén ívelt homlok enyhe töréssel csatlakozik a csőrtőhöz. Felülnézetben a fejtető téglalap alakú. A tarkó meredeken ívelt. A pofák közel derékszögben, de legömbölyítve fordulnak a fejtetőbe. A tarkára simuló fésű színes, dús, éle a fejtető síkját 2-3 mm-rel meghaladja. Félkörben követi a tarkó ívét és a fülek mögött mindkét oldalon tollforgóban végződik. Hátsó része a nyakélen a sörényhez törésmentesen csatlakozik.

Szem, szemgyűrű: A szemek középnagyok, a pofákból kissé kiemelkednek. Az írisz világos (gyöngyszem) enyhe vérerezettséggel. A szemgyűrű kétsoros, sápadt pergamen színű, finom szövetű.

Csőr: Ek alakú, a homlok vonalát enyhe töréssel követi és kissé lefelé irányuló, a csőrhegytől a csőrzugig mérve 21-22 mm, szaruja világos. Az orrdudorok sima felületűek, fehéren porozottak.

Nyak: Erős tőből indulva, közepes hosszúságú, enyhén ívelt, a fej felé egyenletesen vékonyodó, a torokláj kerekített.

Mell: Aránylag széles és mély, enyhén előredomborodó, kissé emelt tartású.

Hát: Váilban széles, a farok felé enyhén lejt és fokozatosan keskenyedik.

Szárnyak: A test oldalaihoz feszesen simulnak. Az elsőrendű evezőtollak hegye a kormánytollak végét csaknem eléri, és azokon nyugszik. A másodrendű evezők a hátat takarják. A váilbúbok részben fedettek.

Farok: Keskeny, lejtése törésmentesen követi a hát vonalát. A kormánytollak hegye a földet nem érinti, számuk 12.

Lábak: Rövidek, közepesen tág állásúak. A csüd és az ujjak tollatlanok. A karmok színe a csőr színével egyező.

Tollazat: Dús, tömött, a testhez feszesen simul. A színek teltek, pigmentáltságuk egyenletes. A nyak és a begy fémes csillogású. Jellegzetes tollalakzata a szem- ernyő. Az apró tollak a fejtető és a homlok találkozásánál mindkét oldalon a szem irányába nőnek, illetve hajlanak, úgy, hogy a szemgyűrűk felső ívét csaknem elfedik.

Szín és rajzváltozatok: Elismert színek: kék, kovácsoltkék, fekete, vörös és sárga szívhátú.

Rajz: a fej tiszta fehér. A fehér rajz a csőr alatt 20-40 mm-ig ér az áll alá. Fehér továbbá az áll, a torok, a has, a derék, az ülep, a combtollazat, az első- és másodrendű evezők, valamint a fiókszárny. Színes a nyak, a szemgyűrűk ívének aljához, a fülek irányába beszögellő fülőke, a fésű, a begy, a mell, a vállakat borító fedőtollak (szívhát), valamint a farok, a fedő- és a támasztótollakkal együtt.

Súlyos hibák: A testméretek durva eltérései, az aránytalanság, a rajz, a tollazat hibái, ejtett szárny, laza, töredezett tollazat, fedetlen hát, elmosódott, telítetlen színek, tollas csüd.

Enyhe hibák: Kis eltérések a méretekben, a rajzban, a színek teltségében, a szivárványhártya erezettségében, a tollazat feszességében.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, tollazat, szín, testfelépítés

Gyűrűméret: 7 mm

Röpkövetelmény: a II. csoport C osztály szerint 1 óra hosszidő


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 2,948 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Erdélyi duplakontyos bukó Következő cikk: Kassai bukó


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: