Hungarikumok

 

Kecskeméti keringő


Kecskeméti keringő

Származási hely: Kecskemét és az Alföld nagyobb városai.

Testfelépítés, testtartás: Rövid, zömök testű, magassága 18-20 cm, testhossza 24-26 cm, alacsony állású galamb.

Fej: Rövid, széles. A homlok meredeken emelkedő, a fejtető lapos, a tarkóban enyhe íveléssel megy át.

Szem, szemgyűrű: A szemek nagyok, a szemgolyók enyhén kidomborodnak. Az egyszínűek szivárványhártyája citromsárga, a szívhátúaké, a fehéreké, a tarkáké, a dereseké és a köpönyegeseké bükkönyszínű. A szemgyürűk mindig kétsorosak és pergamen (pacal) színűek.

Csőr: Enyhén lefelé irányuló, rövid, vastag, ék alakú. Hossza a csőrzugtól a kávák hegyéig 10-14 mm. A vöröseké, a sárgáké és az olajszínűeké csontszínű, a feketéké, a kékeké és az ezüstöké világos szaruszínű, a szívhátúaké, a dereseké, a tarkáké és a köpönyegeseké csontszínű. Az orrdudorok simák, fehéren porozottak.

Nyak: Aránylag rövid, enyhén hátrahúzva hordott, a toroktáj szabályos ívben kikerekített.

Mell: Zömök, széles, gömbölyded, enyhén előredomborodó.

Hát: Rövid, a vállakban széles, vízszintes tartású.

Szárnyak: Lazán a testhez simulnak, a szárnybúbokat a mell tollai takarják. Az evezők lefelé irányulnak, hosszuk a kormánytollak végétől a talajra húzott függőlegesen nem ér túl.

Farok: A rövid derékból indulva legyezőszerűen szélesedik, telt; tollai szélesek, egymást cserépszerűen fedik. Tartása felfelé irányul, hossza 14-14 cm, a vízszintessel legalább 40 fokos szöget zár be. A szélső kormánytollak vége közötti távolság a mell szélességével egyező. A kormánytollak száma 14-18. Zsírmirigye nincs.

Lábak: Tollatlanok és annyira rövidek, hogy a has tollai a talajt csaknem érintik.

Tollazat: Dús, testhez simuló, fényes, élénk színű.

Szín és rajzváltozatok:

a.) Egyszínűek: Fekete, vörös, sárga, olajszín, kék, kékkovácsolt, kékfakó és fehér változatokban.

b.) Rajzosak: Pajzsos (oldalas), tarka oldalú, deres, fekete, vörös, sárga és kék szmnekben. A pajzsosak alapszíne fehér, a szárnypajzsok (oldalak) színesek, fehér tollaktól teljesen mentesek. A színes tollak a háton összeérhetnek. A fej, a nyak, az evező -és a kormánytollak, valamint a mell, a hát és a has fehérek. A színes alapon fehéren tarkázottak “cif rák” alapszíne egyszínű, és a test egész felületén arányos elosztásban fehérrel tarkázott. A kormánytollak és az evezőtollak az alapszínnel egyező színűek. A sötétebb és ritkább tarkázottság egyaránt elfogadott. A deresek alapszíne fehér, a fej, az evező- és a kormány- tollak fehérek, a többi testrészeket sűrűn derezett színes tollak fedik. A ködmönös deresek alapszíne fehér, az oldalakat és a mellett színes tollak fedik, de ezek az előbbieknél kevésbé derezettek. A háton a színes tollak összeérnek. A fejtető, az evező- és a kormánytollak fehérek. A szívhátúak fekete, vörös, olajszín, kék, kékfakó és kékkovácsolt színekben fordulnak elő, alapszínük fehér.

c.) Szívesek: A szimmetrikus szívrajzot a színes szárnyfedő tollak adják. A fej fehér, de a homlokon a csőr tövétől induló, s a fejtetőre nyúló, szilvamag alakú színes folt van. Ez a hód. Előfordul, hogy a színes fejrajz nem a csőr tövétől indul, hanem 1-2 mm-rel feljebb kezdődik. Ezek a “pontos fejű”-ek. A fej fehér tollazata a tarkóig húzódik, s onnan kétoldalt a mell közepéig ereszkedve ívben zárt mellényt képez. A deréktáj és a fartő, az evezőtollak valamint a has fehérek. A kormánytollak és a farok fedőjével, támasztójával együtt színes.

Enyhe hibák: Az egyszínűek nem intenzív, határozatlan fényű, mosott színe, az evező és a kormánytollak között előforduló fehéres (lisztezett) fekete árnyalatú toll. A feketék fénytelen, palafekete színe. A szívesek mélyen lehúzódó, szabálytalan alakú, esetleg teljesen nyitott fehér mellénye.

Súlyos hibák: Aránytalanul hosszú test, gyenge izomzat, laposan tartott vagy keskeny, hosszú farok, keskeny derék, hosszú, tollas lábak, hosszú nyak. Túl hosszú első rendű evezők. A szívhátúaknál a farokfedőben, az ékben valamint a kormánytollak között előforduló fehér tollak; színes combtollazat, magasan zárt mellény, fehér fejtető, szabálytalan rajz. A tarkák színes kormánytollai. Az oldalasok pajzsában előforduló fehér toll. A tarka oldalúak farkában, a test elején, a fejen, a nyakon mutatkozó színes tollak. Osztott farok. A színes farkúak faroktollai közötti fehér toll. Kizáró ok a 14-nél kevesebb kormánytoll.

Az értékmérő küllemi jegyek sorrendje: Fej, szem, szembőr, alak, csőr, tollazat, rajz, lábak, állás, szín, nyak, szárnyak, farok.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,063 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Kassai bukó Következő cikk: Kiskunfélegyházi keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: