Hungarikumok

 

Kiskunfélegyházi keringő


Kiskunfélegyházi keringő

Származási hely: Magyarország, Kiskunfélegyháza

A küllem főbb jellemzői: A közepesnél kisebb testű, élénk vérmérsékletű, fésűs keringő. A széles, domború meilből induló és hátrafelé keskenyedő törzs csaknem vízszintes. Hossza a begycsúcstól a kormánytollak végéig 23-26 cm.

Fej: A test méreteihez viszonyítva nagy és széles. A hímek feje a tojókénál nagyobb, ez által a nemi jelleg is kifejezettebb. A meredek és magas, domború homlok a fejtetővel törésmentesen találkozik ás változatlan ívben folytatódik a tarkóban.

Szem, szemgyűrű: A szívhátúak és a fehér egyszínűek szeme sötét, ún. Bükkönyszem. A fekete, a vörös és a sárga egyszínűek szeme világos, ún. gyöngyszem. A szemgyűrű kétsoros, keskeny, sima és pergamen színű.

Csőr: Töben vastag, kúpos, zárt, enyhén lefelé irányuló, csontszínű. Hossza a csőrzugtól a csőr hegyéig 12-14 mm. Az enyhén ívelt felső csőrkáva és a homlok között enyhe törés található. A csőrdudor kicsi, sima ás fehéren porozott.

Nyak: Rövid, Vastag, függőlegesen hordott, az előre domborodó begytől a toroktájig kissé vékonyodó.

Mell: Széles, jól izmolt, alig emelt.

Hát: Rövid, vállban széles, a faroktő felé keskenyedő és enyhén lejtő.

Szárnyak: Izmosak, a testhez simulnak. A szárnybúbokat a mell tollazata takarja. A jól záró elsőrendű evezőtollak a szélső kormánytollakon nyugszanak. A szárnyvégek nem kereszteződhetnek, a kormánytollak végeit csaknem elérik.

Farok: Viszonylag rövid, keskeny és zárt, a hát vonalát követve enyhén lejt. A kormánytollak szorosan záródnak, végük a talajt nem érinti, számuk: 12.

Lábak: Rövidek, egymástól távol állóak. A csüdök és az ujjak tollatlanok, az alsó combokat a has tollazata takarja. A karmok színe a csőr színével megegyező.

Tollazat: Dús, a testhez feszesen simuló, telt színű. A kagyló alakú, széles, fehéren bélelt, dús tollazatú, enyhén hátra dűlő, a fejtetőn túlérő körfésű a fülek mögött a nyakszirten helyezkedő toliforgókon át, rövid láncban, lefut a nyak két oldalára. A fejtető tollazata simán fut a fésű béléséig. A nyak hátsó élének tollai laza sörényt képeznek.

Szín és rajzváltozatok:

Egyszínűek: fekete, vörös, sárga, fehér.

Szívhátúak: fekete, vörös, sárga, kék

Rajzváltozatok: a szívhátúak alapszíne fehér. Fehér a fej, a homlokfolt (a hód) kivételével, a fésű és a lefutó lánc bélése, valamint a nyak eleje a begyig, ahol szabályos lekerekítéssel végződik. Fehér továbbá a has, a derék, a lágyék, a combok és a szárnyak, a háton elhelyezkedő szív kivételével. Színes a fésű kívülről és a nyak hátsó oldala, a begy alsó rész a mellig, a szívhát és a farok a fedő és támasztó tollakkal együtt. Színes a homlokfolt, melynek szélei a csőrzugokból kiindulva, két oldalon a szemek irányába futnak, úgy, hogy a szemgyűrűket nem érintik, a fejtetőn pedig ívben záródnak.

Súlyos hibák: A nagy test. Az elvékonyodó, vagy horpadt orrnyereg, a nem meredek, húzott, vagy lapos homlok, a keskeny fej, a horpadt fejtető és a kiemelkedő tarkó. A tört, vagy felemás szivárványhártya, piros, vagy egy soros, illetve durva szemgyűrűk. Sötét az előírtnál hosszabb, túlzottan lefelé, vagy előre mutató, illetve vékony, vagy nyitott csőr. A hosszú, vékony, nem függőlegesen tartott nyak. A keskeny, emelt mell. Hosszú, nyitott hát. Lógó szárnyak, takaratlan szárnybúbok, szétálló farok. Hosszú lábak, tollas csüdök és ujjak. Laza ás fénytelen tollazat, illetve telítetlen színek. A nem kör alakú, lyukas, mélyen tűzött, tarkóhoz simuló, fejre boruló, lánc vagy bélés nélküli fésű illetve tollforgó (rozetta) és a sörény hiánya. Az előírt rajzhatároktól való, feltűnő eltérés.

Enyhe hibák: A kék és a fekete színűeknél a jelzett csőr. A hússzínű szembőr. Az előírtnál csak kevéssel szélesebb farok. Az előírt rajzhatároktól való kismértékű eltérés.

Az órtékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: A testfelépítés, alak, állás, fej a fésűvel és a csőrrel együtt, szem, tollazat, rajz, szín.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,308 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Kecskeméti keringő Következő cikk: Kiskunfélegyházi simafejű keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: