Hungarikumok

 

Komáromi bukó


Komáromi bukó

Származási hely: Magyarország területén, a Duna menti városokban (Vác, Komárom, Győr) tenyésztették ki.

A küllem főbb Jellemzői: Közepes nagyságú, fésűs fejű, dús tollazatú keringő- galamb fajta. Közepes hosszúságú lábakon nyugvó, zömök törzse izmos, kissé emelt meliből indulva, enyhén lejtő, a farok felé elkeskenyedő.

Fej: A test méreteihez viszonyítva nagy, formája tojásdad, minden irányban I ekerekített. A homlok széles és magas, meredeken emelkedő, s töretlen ívben folytatódik a tarkó irányába. A fej hossza a szélességét kissé meghaladja. A hím galambok feje a tojókénál nagyobb, a nemi jelleg kifejezett.

Szem, szemgyűrű: A szem nagy és enyhén kidomborodó. A szívhátúak szivárványhártyája sötét, az egyszínűeké gyöngyszínű. A szemgyűrű kétsoros, sima szövetű, széles, kissé duzzadt, élénkpiros színű.

Csőr: Világos, a szájzugnál mért átmérővel közel megegyező hosszúságú, tőben vastag, tompa, zárt. A csőrgerinc a homlok vonalát törés nélkül követve lefelé irányuló. Az orrdudor alig kiemelkedő, sima felületű.

Nyak: Közepes hosszúságú, függőleges tartású. Tőben vastag, a fej felé enyhén vékonyodó. A toroktáj kis ívben kikerekített.

Mell: Széles, de nem előredomborodó.

Hát: Széles, rövid, a farok felé enyhén lejtő és fokozatosan keskenyedő.

Szárnyak: A testhez simulnak, az elsőrendű evezőtollak végei a farokra fekszenek, csaknem érintkeznek, s közel a kormánytollak végéig érnek.

Farok: Középhosszú, keskenyre zárt, lejtése a hát és derék vonalát törés nélkül követi, vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Tág állásúak, középhosszúak. A csüdök tollatlanok, élénkpiros színűek. A karmok színe világos.

Tollazat: Testhez simuló és dús. A fejen, közvetlenül a tarkó alatt széles, tömött, kissé hátradűlő, fültől-fülig érő félkör alakú fésű (kagyló fésű) helyezkedik, mely megszakítás nélkül a nyak oldalak közepéig nyúló láncban végződik. A nyak hátsó élén dús sörény található.

Szín és rajzváltozatok:

  • a.) egyszínűek: fehér, fekete, vörös, sárga, májszínű, kék (fekete szalagokkal)
  • b.) sz(vhátúak: szarkarajzúak, fehér fejjel és derékkal; fekete, vörös, sárga, májszínű, kék és ezüst rajzzal. Fehér a fej a szemgyűrű alsó vonaláig, az áll alatti torokfolt (szakállka vagy előke) mintegy 1-1,5 cm mélységben, ívben záródva. 
  • Továbbá fehérek még a szárnyak, a comb tollazata, a has, valamint a derék. Színes a fülrajz (fülőke), a fésű, a nyak, a mell a combok előtt körülbelül 2 cm-re keresztben futó éles vonallal határoltan. Színesek továbbá a vállfedők és a hát, valamint a farok, a fedő- és a támasztótollakkal együtt.

Enyhe hibák: Kívánatosnál nagyobb vagy kisebb test, lapos ívű fejtető, durva szemgyűrű, tőben a kívánatosnál vékonyabb csőr, a feketék és a kékek csőrhegyének sötét jelzettsége, valamint pigmentált karmai. Durva felületű csőrdudor, karcsú vagy túl rövid nyak, keskeny mell és hát, hosszú evezőtollak. Magasan tűzött fésű, a fésű ívét nem követő a nyak közepéig nem érő, vagy szakadt lánc. Hosszú illetve széles farok. Nem intenzív színű fénytelen tollazat, a sárgák és a vörösek kékes árnyalatú derék- és kormánytollai. Az előírtnál nagyobb vagy kisebb, nem szabályosan kerekített torokfolt, színes tollak, a torok és szájzug körül, a fésű fehér tollakkal tarkított belső oldala. A fésűről a fehér fejre futó színes tollazat, szabálytalan fülrajz.

Súlyos hibák: Feltűnően nagy termet, aránytalan testalkat (hosszú, magas) meredek vagy mérlegállás, púpos testtartás. Kicsi fej, keskeny alacsony ívelt homlok, magas, meredeken forduló tarkótájék, a csőrgerinc és a homlok között mutatkozó törés, kicsi vagy tört szem, keskeny sápadt szemgyűrűk, vékony, hegyes, hosszú vagy nyitott csőr, görbülő, hajlott csőrkávák, sötét színű csőr és karmok, farok alatt hordott szárny, hosszú vagy rövid láb, tollas csüd. Laza toHazat. A fejre boruló, illetve laza toliszerkezetű vagy ferde fésű, a sörény és a lánc hiánya.

Felemás vagy hiányos fülrajz. Az egyszínűek tollazatában és a szívhátúak színes tolimezőiben előforduló fehér, illetve a fehér tollmezőkben mutatkozó színes tollak. Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, a csőrrel és a fésűvel együtt, alak, rajz, szín, tollszerkezet.

Röpkövetelmény: 30 perc hosszidő és bukdácsolás

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,788 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Kiskunfélegyházi simafejű keringő Következő cikk: Magasröptű magyar deres


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: