Hungarikumok

 

Magasröptű magyar deres


Magasröptű magyar deres

Származási hely: Budapest és környéke.

A küllem főbb jellemzői: Arányos testfelépítésű, élénk vérmérsékletű keringő galamb. Hossza a begytől a kormánytollak végéig 23-26 cm, magassága 23-25 cm. Mérsékelten magas, erősen lejtős tartású, a törzs és a farok vonala a vízszintessel mintegy 45 fokos szöget zár be.

Fej: Sima, rövid, arányos, a fejtető lapos, a tarkótáj szűk ívben kerekített, a homlok vonala enyhe ívben lejt a csőr felé. Szem, szemgyűrű: A szivárványhártya fehér, enyhén vérerezett. A szemgyűrű vékony, sötétszürke.

Csőr: A csőrgerinc a homlok vonalát törésmentesen követi, a csőrzugtól a kávák végéig 14-16 mm. Középvastag, jól záródó, a fejhez illőt színe fekete. Az orrdudor kicsi, vékony és fehéren porozott.

Nyak: Arányos hosszúságú, a fej felé vékonyodó, a toroktáj kimetszett.

Mell: Széles, domborodó, izmos.

Hát: Vállban széles, a farok felé enyhén keskenyedő.

Szárnyak: Jól fejlettek, a test oldalaihoz simulnak, a kormánytollakon fekszenek, de az elsőrendű evezőtollak vége a kormánytollak végét nem éri el. A szárnybúbok enyhén kiemelkedők.

Farok: A faroktollak a hát vonalát törésmentesen követik, a talajt nem érintik, közepes hosszúságúak, zártak. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Széles közből nőttek, a nyakkal arányos hosszúságúak. A csüd és az ujjak piros színűek, a karmok színe fekete.

Tollazat: Tömött, testhez simuló. A fejen és a nyakon fényes, sötét palafekete, zöldes sötétkék, fémes csillogással.

Szín ás rajzváltozatok: A szárnypajzs világosszürke, vagy középszürke, egyenletesen habosan melírozott, deres színű. A mell seregélyesen megy át a hasalj szürkésfehér színébe. Az evezőtollak vége, a szárnyszalagok és a farokpánt feketék. A vállakon világos vállrózsa van.

Súlyos hibák: Gömbölyű fej, horpadt fejtető, magas homlok, hússzínű vagy világos szembőr, sárga szivárványhártya, lefelé álló, kampós csőr, fehér karom, világosszürke fej, szakáll, fröcskölt nyak, orrdudor feletti fehér tollak, vízszintes testtartás, sötétszürke has, egyszínű fehér hát és faroktő, tollas csüd, egymást keresztező szárnyvégek.

Enyhe hibák: A szárnypajzson harmadik szalag képződése, világos farokvég, a combon szürke tollak, erősen vérerezett szem.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, szín, rajz, csőr.

Röpkövetelmény: 3 óra hosszidő, és 30 perc tűnő szállás.

Gyűrüméret: 7 mm IV.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,057 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Komáromi bukó Következő cikk: Magyar autoszex tyúkgalamb


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: