Hungarikumok

 

Miskolci keringő


Miskolci keringő

Származási hely: Magyarország, Miskolc városa, ahol danzigi magasszálló keringő és szegedi magasszálló keringő fajták keresztezésével hozták létre. Önállófajtaként első leírása (standardirozása) 1924-ben történt.

A küllem főbb jellemzői: Közepes keringő termetű, arányos testfelépítésű, élénk vérmérsékletű, fésűs keringő, más hazai rokonfajtáktól a danzigi keringőktől örökölten enyhén szétálló, hosszú és széles farokkal. Testhossza csőrhegytől a farok végéig 28-30 cm.

Fej: Enyhén nyújtott, körte alakú, a tarkón tűzött, fültől-fülig érő, dús, kissé elálló, toliforgókban végződő fésű, melynek éle a fejtetőnél magasabban fut. Szem, szemgyűrü: A keringőfajtákra általában jellemző gyöngyszem, vérerezettség nélküli szivárványhártyával. A kerek pupillák kicsik, a sima szövetű szemgyűrűk kétsorosak, halvány pergamen színűek.

Csőr: Közepes hosszúságú, a szájzugoktól hegyéig 18-22 mm. Szaruja csontszínű. A feketék és a kékek sötéten jelzett csőrhegye megengedett.

Nyak: Közepes hosszúságú, enyhén ívelt tartású, erős tőből indulva a nyak felé elvékonyodó. A toroktáj ívben kimetszett.

Mell: Széles, jól izmolt, mérsékelten emelt tartású, enyhén előre domborodó.

Hát: Hosszú, széles váilközből indulva, a farokkal együtt mérsékelten lejtő.

Szárnyak: A test oldalaihoz feszesen simulók, hosszúak. A csukott nagyevezők a farokra fekvők és annak végét csaknem elérik. Az ellenkező oldali szárnyhegyek elérik egymást, de nem kereszteződhetnek. A váilbúbokat a nyaktő és a mell tollai részben takarják.

Farok: Hosszú, széles. A kormánytollak számának alsó határa 14, enyhén szét- tartók, egymást cserép módjára fedve, mérsékelt domborulatot képeznek.

Lábak: Közepes hosszúságúak, mérsékelten tágáHásúak. A csüdök és az ujjak tollatlanok. A karmok szaruja a csőrével azonos színű.

Tollazat: Dús, a test felületére feszesen simuló.

Szín-, és rajzváltozatok:

Egyszínűek: fekete, fehér, vörös, sárga.

Szalagos szárnyúak: kék, kovácsolt kék, kékfakó, vörösfakó, sárgafakó, deres

Súlyos hibák: Vízszintes testtartás, lógó szárnyak, fejhez simuló, keskeny, vagy lyukas fésű, a tollforgók hiánya, Sárga és sötét szivárványhártya (kukoricaszem - bükköny szem), sötét csőrszaru, hosszú lábak, keskeny vagy túl széles, valamint osztott farok.

Enyhe hibák: Egysoros szemgyűrű, vegyes színű karmok, a vörösek és a sárgák kormánytollainak kékes, vagy fakult színe.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, csőr, szín, rajz, tollszerkezet.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,208 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Makói magasszálló keringő Következő cikk: Monori keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: