Hungarikumok

 

Szolnoki bagdetta


Szolnoki bagdetta

Származási hely: Magyarország, a Nagyalföld központjában, a Tisza mentén települt megyeszékhely: Szolnok és közelebbi környéke, ahol a 20-as években tenyésztették ki karrierek, dragonok és utazó postagalambok keresztezésével.

A küllem főbb jellemzői: Jól izmolt testű, az utazó postagalamboknál valamivel nagyobb, s azokénál hosszabb lábaival kapcsolatosan emelt mellű és meredek testtartású bagdetta fajta.

Fej: Közepesnél erősebb. Az enyhén lefelé irányuló csőrgerinc törés nélkül fordul a vele azonos szélességű és íveltségű fejtetőn át a lekerekedő tarkójába.

Szem, szemgyűrű: A széles, kétsoros, sárgás pergamen színű, sima felületű szemgyűrűkkel keresztezett szivárványhártya - sötét íriszű fehérek kivételével - narancssárga, enyhén vérerezett. A tekintet élénk.

Csőr: Kissé lefelé irányuló, tőben vastag. A felső káva egyenes gerincének hegye enyhén az alsó kávára hajló, de azzal tokszerűen záródik. Az orrdudor hosszúkás háromszögletű, enyhén duzzadt, szimmetriavonalában osztott, sima felületű, fehéren porozott. A csőrszaru világos, de a feketék, a kékek, a hamuszürkék (hamvasak) valamint a szalagos barnafakók felső csőrkávájának hegyén mutatkozó sötét jelzettség elfogadott.

Nyak: Közepes hosszúságú és vastagságú, tartása függőleges. A fej irányában csak mérsékelten elvékonyodó. A toroktáj kis ívben kikerekített.

Mell: Enyhén emelt tartású, széles, jól izmolt, alig előredomborodó, tollai a vállbúbokat nem takarják.

Hát: A vállak között széles, a farok felé egyenletesen elkeskenyedő és egyenes vonal mentén lejtő.

Szárnyak: Pajzsban szélesek, a test oldalaihoz lazán simulók, búbjaik fedetlenek, a hátat jól takarják. A közepes hosszúságú evezők hegyei a farokra, annak fél- hosszáig fekszenek fel. Egymást érintik, de nem keresztezik.

Farok: Közepes hosszúságú. A hát lejtését törés nélkül követő kormánytollak keskenyre zártak, végük a talajt nem érintheti. Számuk: 12

Lábak: Közepesnél kissé hosszabbak, enyhén tág állásúak. Az alsó combok takaratlanok. A csüdök és az ujjak tollatlanok, élénkpirosak. A karmok színe a csőrével egyező.

Tollazat: Dús, tömött, a testhez feszesen simuló.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,062 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Székesfehérvári bukó Következő cikk: Szolnoki keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: