Hungarikumok

 

Szolnoki keringő


Szolnoki keringő

Származási hely: Magyarország, Szolnok város és környéke

A küllem főbb jellemzői: Kistestű, kecses, eleven mozgású, középhosszú lábakon álló, széles mellű, rövid galamb. Törzse a farok irányában enyhén lejt.

Fej: Gömbölyű és sima. A homlok széles, íve a fejtetőn át a tarkóba törés nélkül megy át.

Szem, szemgyürű: Az egyszínűek és a szalagosak gyöngyszeműek, a szívhátúak bükkönyszeme a szabályos. A szemgyűrűk szélesek, finom szövetűek, sima felületűek, sápadtak, olykor sárgás árnyalatúak.

Csőr: Tőben vastag, hegye tompa, jól zárt, a homlok vonalát követve lefelé irányuló, világos, szaruszínű. A csőrdudor enyhén fejlett, fehéren porozott.

Nyak: Rövid, tőben vastag, függőleges tartású, a fej irányában alig vékonyodó. A toroktáj ívben kimetszett.

Mell: Széles, telt kissé előredomborodó, mérsékelten emelt tartású.

Hát: A vállak között széles, enyhén boltozatos, a farok felé fokozatosan keskenyedő és mérsékelten lejtő.

Szárnyak: A pajzsok szélesek, a test oldalihoz szorosan simulók. Az elsőrendű evezőtollak hegyei a szélső kormánytollakon nyugszanak, a farok végét nem érhetik el, és egymást nem keresztezhetik.

Farok: Rövid, keskeny, a hát lejtését követi, vége a talajt nem érinti.

A kormánytollak száma 12.

Lábak: A lábak középhosszúak, közepesen tágállásúak. A csüd és a lábujjak élénk vörösek, tollatlanok. A karmok színe a csőrével egyező.

Tollazat: Dús tömött, a testhez jól simuló, fényesen csillogó.

Színváltozatok:

Egyszínűek: fekete, ezüst, fehér, vörös, sárga és olajszínben, kovácsolt ezüst, - vörös, - sárga és - olajszín.

Szalag nélküliek: kék, kékfakó, vörösfakó, sárgafakó.

Szalagosak: kékfakó sötét szárnyszalaggal, kék fekete szárnyszalaggal, vörösfakó vörös szárnyszalaggal, sárgafakó sárga szárnyszalaggal. A farokpánt színe a szalagokéval egyező.

Rajzváltozatok: A szívhátú szolnoki keringő szarkarajzú, fehér fejének rajzhatára a tarkó alatt záródik. Az előke fehér tollai 2-5 cm sugarú körben, a mell színes rajza a begy alatt 1-2 cm-rel határolódik el a színes toflazattól. Fekete, vörös, Sárga, kék- fakó szinekben.

Enyhe hibák: A kívánatostól kissé eltérő méret, nem kellően széles fej, enyhén piros szembőr. Az egyszínűek véreres szivárványhártyája. A szívhátúak kisebb rajzhibái, a szalagosak és kovácsoltak evezőtollainak enyhe lisztezettsége.

Súlyos hibák: Hosszú, durva test, meredek illetve vízszintes testtartás, keskeny nyújtott lapos fejtető, durva redőzött szembőr, dülledt szem. Az egyszínűek erősen véreres, a szívhátúak világos szivárványhártyája, tört és a felemás Szem. A vékony, nyitott, felemás színű, vízszintesen hordott 14 mm-nél hosszabb csőr. Hosszú, vékony nyak, a toroktáj kikerekítettségének hiánya. A keskeny lapos mell, hosszú hát. Ejtett, a test oldalaitól elálló szárnyak, a kormánytollak felett kereszteződő szárnyvégek. Hosszú vagy túl rövid lábak, tollas csüd vagy lábujjak, lábujjhegyen állás. Fénytelen, laza tollazát, telítetlen színek, szabálytalan szárnyszalagok, a szívhátúak feltűnő rajzhibái.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, csőr, szín, rajz, állás.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrű méret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 4,116 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Szolnoki bagdetta Következő cikk: Szováti kék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: