Hungarikumok

 

A magyar tyúkfajták kialakulása és elterjedése


A magyar tyúkfajták kialakulása és elterjedése

A honfoglaló magyarok valószínűleg Ázsiából hozták be parlagi tyúkjaink őseit. A magyar parlagi tyúk későbbi alakulásában szerepet játszottak a tatárjárás idején Európába behozott nagyobb testű ázsiai tyúkok, a török hódoltsággal hazánkba került balkáni és kisázsiai eredetű tyúkok és a nyugatról betelepített lakosság különböző tyúkféleségei. A magyar tyúk és a típusában is eltérő erdélyi kopasznyakú tyúk a 19. század második felében, több neves tenyésztő közreműködésével alakult ki a parlagi állományokból. A tenyésztés során több színváltozatot különítettek el, melyek egy részét ma önálló fajtaként, vagy fajtaváltozatként ismerjük.

A sárga, fehér, kendermagos és fogolyszínű tyúkjaink azonos alapfajtából formálódtak eltérő típusúvá, fajtaváltozattá, majd fajtává. Parlagi tyúkjaink állományaiban már a középkorban fellelhetők lehettek bizonyos színtípusok. Tetszetős külsejüket több szakírónk említi, testsúlyuk azonban mindössze 1,25–1,50 kg volt. A 19. század végétől több külföldi fajta (langshan, brahma, plymouth rock, leghorn, new-hampshire, rhode island) játszott szerepet a magyar parlagi tyúk nemesítésében. Az őshonosként védett régi magyar tyúkfajták mai állományai természetesen eltérnek a magyar tyúk ősi változataitól, azonban hordozzák azok tulajdonságait.

ÉGÉSRE-TOJÁSFEHÉRJE!!!

*Egy kurzuson tanitották,ahol a tüzoltókat készitették fel
elsösegélynyújtásra.Ha valaki megég,-legyen az bármilyen nagy
terjedelmü-,legelöször a megégett részt folyó hideg viz alá kell
tartani,mig a megégett bör lehül.Azután egy tojásfehérjét kicsit
felverünk habnak,-csak hogy könnyebb legyen kenni.Több rétegben rákenjük
a megégett felületre.*


*Egy nö odatett vizet föni.Mikor le akarta venni a tüzröl,ráömlött a
kezére és egy nagy részen leégette a bört.Azonnal hideg vizes csap alá
tartotta,mig le nem csillapodott kicsit a tüzessége-bár az
erös fájdalom maradt.*

 

*Azután felütött 2 tojást,a fehérjét kicsit felverte és rákente az égett
börre.Annyira el volt égve a keze,hogy ahogy rákente a fehérjét a
börre,az rögtön rászáradt és egy hártyát képzett rajta,ami azután
megkeményedett,-ez tulajdonképpen natúr colagen volt.Legalább 1 órát
tartott,mig rétegenként rákente az egész tojásfehérjét. *

 

*Késöbb már nem érzett fájdalmat és másnap már csak alig volt az égés
helye pirosas-barnás. *

*Eredetileg azt hitte,hogy nagy hegesedések maradnak vissza az égés
után,de legnagyobb csodálatára 10 nap múlva semmi nyoma nem maradt!!!!A
bör szine sem változott el.A megégett bör teljesen
recuperálódott,köszönhetöen a tojásfehérjében található colagennek,-ami
a valóságban egy placenta és tele van vitaminnal. *

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. szeptember 12. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,991 Kategória: Magyar állatfajták » Tyúkfélék
Következő cikk: Erdélyi kopasznyakú tyúk


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: