Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar gasztronómia

   

A Kibédi Hagyma
Kibédi Hagyma Kibéd a kisküküllö folyó mentén,erdély szívében, Szováta fürdő közelében található. Környék legnagyobb faluja. (lóri nagymamája is ott született) Első feljegyzések 1499-ben említik a települést,amely azóta is őrzi identitását 99% magyar a lakossága. A Kibédiek generációkon keresztül palántás módszerrel termesztik, a piros hagymát.
Ásványvizeink
Európa az ásványvíz források hazája. A földön nincs még egy ilyen gazdag régió, és sehol máshol nem használják fel ilyen intenzíven ezt a természet adta kincset. Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező országa, nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben.
Birsalmasajt
Birsalmasajt (téli, tápláló csemege, házi édesség)  birsalma A birsalmasajt sárgásbarna színű, áttetsző, késsel jól szelhető, tömör állományú gyümölcskocsonya. Felülete száraz tapintású. Pirosra kevés alkörmös levével, piros musttal, barnára beleolvasztott csokoládéval festették.
Búzacsíramálé
Búzacsíramálé (öntött tésztájú, édes parasztsütemény)   Hozzáadott cukrot nem tartalmazó, nagyon édes ízű, malátázott búzából és búzalisztből készülő, zsírmentes sütemény, amely csíranövény-tartalmának köszönhetően vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.
Debreceni mézeskalács
Debreceni mézeskalács   (mézeskalács: ajándék jellegű tartós, lisztes édesség)     A mézeskalács története   A mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra festett, írókázással díszített, omlós, mézet tartalmazó tésztájú, ehető, dekoratív ajándéktárgy. Vásárfia, búcsúfia rangos népművészeti hagyományokkal.
Egri borvidék
Eger már önmagában is megér egy misét, s a táj, aminek kapuja és örzője, legalább annyira figyelemre méltó. Hiszen a Bükk 240 millió éves mészkőormai, páratlan fennsíkja és szurdokszerű völgyei akárhányszor visszavárják a vándort, de Magyarország egyik legismertebb borvidéke is e hegyekkel veszi kezdetét.
Fűszerek
A jellegzetes magyar alapanyagként ismert paprika Amerikából származik, a XVIII. századig valójában csak dísz- és gyógynövényként használták. Elnevezése azonban a magyar nyelvből kerül át több európai ország szókincsébe, jelezve, hogy ez az amerikai bevándorló hazánk földjén kiemelt jelentőséget és felhasználási módot nyert.
Grillázstorta
Grillázstorta (alkalmi dísztorta, cukrászdai szeletes torta)     Magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.
Gundel
A bajor földről származó Gundel-család a XIX-XX. századi Budapest meghatározó vendéglős dinasztiája. Több generáción keresztül öregbítették a magyar konyha nemzetközi hírnevét, nevük száz év óta a minőség, a kifinomultság garanciája.
Hántolt köles
Hántolt köles  A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Fogyasztásának kultusza különösen fő termőhelyén, az Alföldön alakult ki máig fellelhetően. A köles magja kb. 2 mm hosszú, 1-2,5 mm széles, ovális alakú. A magbelső színe sárga.

19 cikk | 1 / 2 oldal