Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar gasztronómia

   

Hun üst
Van egy igen régi használati tárgyunk amely szerencsére újra az ismertség fényébe került. Legalábbis egyre jobban bekerül a köztudatba. Egy olyan tárgy amelyet az akkori korban általános elterjedéssel használtak, őseink a Hunok. Hun üst amelyet egy darabból öntöttek. Minden bizonnyal rézből vagy ónozott bronzból készítették.
Jellegzetes magyar ételek és bográcsozás
A magyar konyha annak köszönheti nemzetközi elismertségét, hogy sosem volt kőbe vésve. Neves szakácsaink és lelkes háziasszonyaink keze között formálódik ma is, sikerrel és kreatív módon ötvözve, beolvasztva más nemzetek hagyományait. Konyhánk különlegessége abban áll, hogy az alapoknál tér el az európai szakácsmüvészettõl.
Kalocsai fűszerpaprika
Kalocsai fűszerpaprika (fűszer)   A kizárólag magyar (ezen belül is meghatározóan kalocsai) nemesítésből származó fajták termesztése és a korszerű feldolgozás (a teljesen pirosra érett és utóérlelt fűszerpaprika-termés megszárított bogyóiból készített, kiváló ízű, zamatú, aromájú és színezőképességű őrlemény) adja a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény különlegességét, ez a két té...
Kecskeméti pattogatni való kukorica
Kecskeméti pattogatni való kukorica     A kecskeméti pattogatni való kukorica (Zea mays. L. convar. mikrosperma) csövei 16-20 cm hosszúak, általában 16 szemsorosak. A szemek gömbölyűek, sárgák vagy narancssárgák. Ezermagtömege általában 120 és 163 g között van. Pattogás utáni térfogatnövekedésük 30-40-szeres. A kukorica újkori táplálék Magyarországon. A XVII.
Kolbász és szalámi
A magyar konyha ősidők óta kisérletezett a húsfélék tartósításával. Már honfoglaló eleink is szárított húst vittek megukkal kalandozásaikra, melyből pillanatok alatt ízletes egytálételt lehetett kanyarítani. Hasonlóan cselekedtek az év nagy részében otthonuktól távol élő pásztorok, juhászok, csikósok is. A paraszti háztartások legnagyobb ünnepe minden évben a disznóvágás.
Pálinka
A magyar gasztronómia kiemelkedő különlegessége a pálinka. Olyannyira, hogy enevezése, készítése 2004 óta védett hungarikum. A híres magyar pálinkák neveiben visszaköszön az alapanyag és a tájegység megnevezése. A szatmári szilvapálinka a Tisza és a Szamos folyók közötti gyümölcsösök terméseiből készül, elsősorban penyigei és besztercei fajtákból.
Somlekvár
Somlekvár   Ma a Tisza-háton, a házak körül vadon termő, őshonos som húsából cukor hozzáadásával készített és tartósított ízletes, pikáns krém, melynek felhasználása a főzött lekvárral megegyező. Előnye, hogy hőkezelést nem kap, így a som gyümölcsének értékes beltartalmi anyagai nem károsodnak.
Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (fűszer)   A kizárólag magyar (és ezen belül is meghatározóan szegedi) nemesítésből származó fajták termesztése és a korszerű feldolgozás (a teljesen pirosra érett és utóérlelt fűszerpaprika-termés megszárított bogyóiból készített, kiváló ízű, zamatú, aromájú és színezőképességű őrlemény) adja a szegedi fűszerpaprika-őrlemény különlegességét, ez...
Tokaji borvidék
Az első aszút a Wittenbergát megjárt erdőbeli prédikátor, Sepsi Laczkó Máté nevéhez kapcsolják, aki Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkészeként először töltött nagyasszonya úrvacsorai poharába kései szüretelésű édes bort.

19 cikk | 2 / 2 oldal