Hungarikumok

 

Kolbász és szalámi


Kolbász és szalámi

A magyar konyha ősidők óta kisérletezett a húsfélék tartósításával. Már honfoglaló eleink is szárított húst vittek megukkal kalandozásaikra, melyből pillanatok alatt ízletes egytálételt lehetett kanyarítani. Hasonlóan cselekedtek az év nagy részében otthonuktól távol élő pásztorok, juhászok, csikósok is. A paraszti háztartások legnagyobb ünnepe minden évben a disznóvágás. A hatalmasra hízlalt jószág húsát takarékosan be kellett osztani, tartósítani kellett. Ebből az igényből fejlődtek ki a modern kolbász- és szalámifélék.

A kitűnő minõségű paprika-örlemények, és az Alföld déli peremén termesztett, európai fajtársait messze lehagyó zamatú vöröshagyma és fokhagyma csak növelték a kísérletező kedvet.

A hagyományos magyar kolbászfélék közül a leghíresebb a csabai kolbász és a gyulai kolbász. Emellett megkülönböztetünk füstölt és lángolt fajtákat, vastag és vékony, enyhén csípõs vagy csípõs kolbászokat (pl. "pokol tüze"), a vadhúsokkal készült kolbászok pedig ínyenc csemegék. A kolbász lehet friss vagy érett, páros vagy "magányos", a disznóvágások során készített házi kolbászok között pedig aligha akad két egyforma - az eredmény azonban minden esetben félreismerhetetlen és ízletes.

1869-ben egy Pick Márk nevű gabonakereskedõ üzletének kínálatát egy tartós szalámifélével bővítette. Ilyen egyszerűen kezdődik egy majd 150 éves sikertörténet. Mára a Pick szalámi nemcsak nemzetközileg elismert árucikk, de védett hungarikum is. Hírnevét fantasztikusan eltalált ízének as töretlenül magas minőségének köszönheti, meg egy kicsit talán a téli szalámi körül lengő titokzatosságnak is: receptúrája máig szigorúan õrzöt titok.

Szalámiféléink családjának másik nagy ágát a kevésbé tartós, gyors fogyasztásra szánt cikkek alkotják. Az utóbbi évtizedekben látványosan fejlõdött ez az ágazat. A hagyományosan disznóhúsból készült felvágottak mellé felsorakozott a csirke- és pulykahúsból, marhából, vadból készült termékek széles választéka. Kevesebb magbecsülést kapnak, pedig a minõségi termékek bármikor felveszik a versenyt a nevezetes morcadellával, tiroli kolbásszal, bécsi virslivel.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 3,645 Kategória: Magyar gasztronómia
Előző cikk: Kecskeméti pattogatni való kukorica Következő cikk: Pálinka


   








Megjegyzések

Lázár János
szombat, 2017. január 7. 22:21
Ne kolbászoljanak a szalámikkal!



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: