Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek

   

Isten jele a magyar címerben
Tudás a jelben. A magyar rovásírás ősi betüsora
A magyar címerpajzs jobb oldali elemének jelképes értelme van: Isten beavatott uralkodó által vezetett földi országa. Tömören: Isten szakrális földi királysága.   az eGY - Isten jele a magyar címerben (ilyen formában csak magyarul érthető)  A szakrális földi királyság feltétele: uralkodó és nemzet együttes szakralitása.
Sumérok és magyarok ősi írása
Tudás a jelben. A magyar rovásírás ősi betüsora
Mit ír a Wikipedia az ősi írással kapcsolatban? „A Mezopotámiából előkerült írásforma (Uruk, mai Warka) közismerten a legősibb a világon, mellyel Mezopotámia elnyerte a „civilizáció bölcsője” elnevezést. A sumer írás párhuzamosan született az egyiptomi hieroglifákkal, és még néhány régebbi felirat is ismert, mely valószínűleg az írások őse lehet.
 
Tudás a jelben. A magyar rovásírás ősi betüsora
Semir Osmanagic, az Amerikában élő, bosnyák származású régész Boszniában, Szarajevó közelében (Visoko város mellett), a ma már Piramisok Völgyének nevezett területen megtalálta Európa legrégibb és legnagyobb piramisait.
 
Tudás a hagyományban
A régi ember az istenekkel benépesített természet gyermeke volt, s kultúrája is a természettel és az istenekkel folytatott párbeszéd eredményeként született. Ezért, az ember alkotta ősi jelképekben a kozmosz, az isteni rendbe szedett természet jelenik meg, világmodellek formájában. Ezek szerepe éppen, a természeti állapotából kiemelkedő embert körülvevő világ értelmezése.
 
Tudás a hagyományban
A magyar néphagyomány világfelépítésében a háromszintű eszményt követi. E szerint az ember által érzékelt világ, a középső világon kívül létezik egy felső világ vagy jó szellemek világa, illetve az alsó világ vagy rossz szellemek világa.
 
Tudás a hagyományban
„A magyar népmese tulajdonsága, hogy teljes tisztaságában tükrözi az ősi tudás áthagyományozott egyetemességét. A mesének, az egész elvéből következően, nincs egyetlenegy értelmezési lehetősége. Bármilyen tetszőleges irányból megközelíthető - pl.
 
Tudás a hagyományban
Meséink ősrégi időkbe vezetnek el - vallja Bíró Lajos Magyar ősmesék című könyvének előszavában. „Több mint tíz évvel ezelőtt, miután elkezdtem foglalkozni a magyar népmesékkel, támadt az az ötletem, hogy jó lenne olyan meseválogatásokat közölni, amelyekben csak a magyar eredetű, legősibb népmeséink lennének összegyűjtve.
 
Tudás a hagyományban
A mesét jelképek rendszereként tekinthetjük, melynek hátterébe beleérezzük az emberi kultúra ezernyi emlékképét. A jelképek fejlődésükben évezredes utat jártak és járnak be, - így válhat a mese „örök” műfajjá. Az égi-földi valóságkereső mese - akárcsak a hitrege (mítosz) - szerves kultúrát feltételez, mert ahol megszületett, ott értették és hagyományozták.
 
Tudás a hagyományban
Műszaki ember sajátos utat járhat be a valóság keresése közben. Erre lehet példa Balogh Béla élete, kinek A végső valóság című könyve úgy tűnik, kiállja a tudomány megkövetelte okfejtésnek is a próbáját. Saját honlapján vallja a szerző: „Talán kevesen feltételezik az olyan íróról, aki könyveiben ún.
 
Tudás a hagyományban
„Ha elgondolkodunk azon, hogy rendszerint milyen módszerekkel próbáljuk megismerni környező világunkat, az esetek túlnyomó többségében azt tapasztaljuk, hogy hajlamosak vagyunk leszűkíteni a tudományos kutatást az általunk érzékelhető legalacsonyabb szintre: az úgynevezett anyagi világ szintjére! Állandóan anyagi bizonyítékokat követelünk, ami azt jelenti, hogy nekünk akkor is c...

346 cikk | 12 / 35 oldal