Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek

   

 
Tudás a csillagokban
„A beavatást két csillagkép képviseli. Az alsó égbolton a Kígyótartó, míg a felsőn a magyarok ősapját megjelenítő Nimród…”  
 
Tudás a csillagokban
„Nimród, a magyarok ősapja, a világ első királya, „Nagy vadász vala, az Úr előtt.” Valóban ő az égi vadász. Beavatói jelentőségét mutatja, hogy övcsillagainak helyzete szerint épültek az egyiptomi nagy piramisok, de Magyarország szent helyén, a Pilisben is megtaláljuk összes csillagának földi megfelelő pontját! Csak az övcsillag hármasát említsük meg: Árpádvár, Rámhegy, Magashegy.
 
Tudás a csillagokban
„Mellette a gyógyítás képességét, és az erőket kézben tartó Ophiuchus, vagyis a Kígyótartó beavatói üzenetével találkozunk, mely a magyarság egyik vezérlő elvét szimbolizálja. Ne feledjük, hogy Szent Koronánkon két orvos szent is látható, Kozma és Damján személyében.”  
 
Tudás a csillagokban
„És végül megérkezünk a magyarság csillagzatához, a Nyilashoz. A Tejút tápláló energiáit lehet lehozni ebben a csillagképben. A Fény nemzésének titkát őrzi a Nyilas, hiszen irányába tekintve jutunk el a Tejút spirálgalaxis középpontjához. Itt, a középpontban találkozunk a táltosok titkával.
 
Tudás a csillagokban
A régi népek 48 csillagzatot különböztettek meg. Honunkban majd mindannyi látszik: a Sarkcsillagtól az állatövig 21 csillagkép, a déli mennybolt 15 csillagzata, a többi 12 az állatkör képeiben. Ezeket a magyar néphagyomány több mint 630 csillag és csillagkép névvel látta el.
 
Tudás a csillagokban
A következő táblázat - Várhegyi Péter összeállításában - felsorolja a magyar hagyományban fellelhető 632 csillag-, csillagkép- és bolygónevet. Ezekből 230 névnek már nem tudjuk beazonosítani csillagászati megfelelőjét. Az idő rostája kihullatta az emberi emlékezetből.
 
Tudás a csillagokban
Az előbbi táblázat hasznos kellékeként ajánljuk a magyar csillagos ég helyreállított térképét, Égabroszunk csillagai címmel. A magyar nép mondavilágának csillagokra, csillagképekre, bolygókra utaló elnevezéseit próbálta egyetlen térkép szerkezetében egységbe foglalni Heilig Balázs és Vassányi István mintegy nyolc éven keresztül tartó kutató- és gyűjtőmunkával.
 
Tudás a csillagokban
(írta: Schalk Gyula) A magyar csillagos ég még mindig várakozáson felül gazdag, ha nem gazdagabb más népekénél.
 
Tudás a csillagokban
A magyar népi csillagnevek kutatása elsősorban nyelvészeti és néprajzi oldalról közelíthető meg. A kutatások kezdetei a XIX. századra tehetők. Legfőbb művelői között alapozó és úttörő munkát végzett Ipolyi Arnold (1823-1886), aki az 1854-ben megjelent Magyar Mythológia című munkájában többszáz magyar népi csillagnevet sorol fel.
 
Tudás a csillagokban
Az eddigiekben hivatkozott szerzők zöme megelégedett a népi csillag- és csillagképnevek ábécé sorrendbeni felsorolásával. Olyan törekvést, hogy a népi csillagneveket bizonyos főbb témakörök szerint is csoportosítsák, Kandra Kabostól eltekintve nem találunk.

346 cikk | 14 / 35 oldal