Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek

   

Magyar íjászok csúcsteljesítményei (Hír)
Testvérhagyomány válaszúton
Új távlöv rekordot állított fel Mónus József magyar íjász a Kína belső-mongóliai tartományának Ergun városában rendezett nyílt, nemzetközi hagyományos íjászversenyen. 2010-ben ugyanezen a versenyen Mónus döntötte meg az 1226 óta érvényes íjászrekordot is.
Ujgurok
Testvérhagyomány válaszúton
Kiszely István írja: „Kínai Turkesztán - az ujgurok területének - ismerete nélkül, nem teljes a magyar őstörténet, hiszen e terület egy része már a hsziungnu, majd az avar, a türk és végül az ujgur törzsszövetségek, illetve államok része volt.
Ősmagyarok a Kaukázusban
Testvérhagyomány válaszúton
Bendefy László A magyarság kaukázusi őshazája című, 1942-ben megjelent könyve forradalminak számító mű volt a maga korában. Nemrég megjelent hasonmás kiadása a mai olvasót is meglepi lebilincselő stílusával.
Turáni népek találkozója, ma
Testvérhagyomány válaszúton
A 2007-ben és 2008-ban kazakisztáni madjarokkal közösen megszervezett kurultajok sikere folytán a kezdeményezők a rendezvény kibővítése céljából létrehozták a Magyar-Turán Alapítvány közhasznú szervezetet. Ez volt főszervezője, és Bugac település önkormányzata a társszervezője, annak a most már Nagy-Kurultajnak nevezett rendezvénynek, melyet 2010. augusztus 6. és 8.
Újkori magyar szövetség
Testvérhagyomány válaszúton
A régi testvérhagyományokra alapozva, a Kurultaj 2008-as törzsi gyűlés iránti rendkívüli érdeklődés láttán, 2008 őszén a törzsi gyűlés szervezőinek kezdeményezésével, százhetven nemzeti érzelmű civil szervezet és munkacsoport képviselői Börzsönyben megfogalmazták azt a 21 pontot, mely később alapjául szolgálhatott egy, a határokon is átnyúló pártok fölötti új szövetség, a Magyar...
A szkíta-magyar erkölcsről
Testvérhagyomány válaszúton
(Gondolatok egy testvértalálkozó kapcsán) „Az a győztes, aki a másikat maga fölé tudja emelni.” „Nos, ez a Hunor-Magyar-féle kapcsolat. S amikor mi találkozunk ezekkel a testvéreinkkel, itt nem arról van szó, hogy lelkizünk és akkor azzal mindennek vége van. Ez is kell, nagyon kell, mert most a lelkünk ér össze, egyelőre még ez a legfontosabb.
Lovas népek hordozható háza: a jurta
Testvérhagyomány válaszúton
Magyar testvérnépek egyik hagyományos lakóépülete a jurta. Szerte a Kárpát-medence tömegrendezvényein mára már mindenütt jelen van-nak ezek az otthonos építmények. Használatuk rendkívül előnyös, mivel egyszerű szerkezetük révén gyorsan felépíthetők-elbonthatók és könnyen szállíthatók. A jurta a vándorló nomádok, így a hon-foglalás előtti magyarok fontos lakóépüle-te volt.
Lovas népek épített lakóháza
Testvérhagyomány válaszúton
A lovas népeknek hordozható háza volt a jurta. Ez könnyű mozgási lehetőséget adott számukra. Viszont állandó lakóhelyük is volt. (A mozgás és állandóság mindig is a természetes életmód része volt.) Utódaik mai hagyományos gerendás boronaháza mutatja, hogy régen az elődök is ilyen házakat építhettek.
A magyar őstörténetről
Útjelzők a magyar történelmi kutatáshoz
Mesterházy Zsolt Útjelzők a magyar ókor történetének kutatásához „A magyar ókor kérdéskörével behatóan foglalkozom néhány éve. Nem remélt összefüggések tárultak fel előttem, műveltségünk elemeit ma már nemcsak keleten, de nyugaton egyaránt észlelem olyannyira, hogy táguló figyelmem használható történeti adatok birtokába juttat.
Az emberiség története
Útjelzők a magyar történelmi kutatáshoz
A hatalmas ismeretanyaggal rendelkező tudós több-kötetes művében, lebilincselő és olvasmányos stílusával vezet el minket a történelem eddig elképzelhetetlen következtetéseihez. „...saját kíváncsiságom kielégítéséért kutatni kezdtem, hogy milyen is lehetett valójában az emberiség története. Ekkorra már tudtam, mit kell tennem.

346 cikk | 2 / 35 oldal