Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek

   

Őshit a nyelvben
Tudás a magyar nyelvben
IS - TEN ugyanaz, mint az ŐS - TEN. Jelentése: ős - végtelen szellem.DINGIR (sumér), TINGIR (török), TENGRI (mongol) = jelentése: végtelenség, szellem, ég. TIN / TINIA - etruszk istennévTANRI - a török ősvallás isteneTIEN - a kínai ősvallás isteneTEN - a japán ősvallás isteneJapánul ten-no jelentése isteni helytartó, vagyis császár.
Játék a szavakkal
Tudás a magyar nyelvben
Magyarul beszélő és gondolkodó ember, ha felfedezi, nyelvében egy életre szóló hasznos és szórakoztató útitársra lelhet. Egy bármikor elővehető nyelvi játékra, mely nemcsak öncélú eszköz, de egyben betekintést ad az emberi szellem működésébe is: megmutatja, hogy a magyar tudás és nyelv kész játékos filozófia.
A mag szógyök fontossága a magyarság számára
Tudás a magyar nyelvben
MAG - MAG(Y)AR - MAGYARUL - MAGYARÁZÉrtelmezhető magyarázata: a lényegről, a magyar, saját nyelvén, érthetően beszél. ↑ MAG(y)ar-áz = érthetően beszél↑ MAG(y)ar-ul = mag ember nyelvén↑ MAG(y)-ar = jelentése: mag erő lénye (mag-ember)↑ MAG = az élet lényege, kezdete, titka A MAG-gal kapcsolatban egyet nagyon meg kell jegyeznünk: nélküle élet nincs és élet folytonosság sincs.
Tömörkény István: A mag története - 1898 (Olvasmány)
Tudás a magyar nyelvben
Nagy, komoly ökrök mennek be legelőször a földbe, húzván maguk után a nagy kést, amely a föld hátát hasogatja. A föld az ellen nem szól semmit, áldottabb teremtés, mint ő, sehol e világon nem létezik. Azután emberek állnak a földbe, s dobálják szerteszét a búzamagot. A nagy kés által tett hasításokba esnek a magok, mikre előbb az Isten hasznosító kegyelme kéretett.
A magtól a gombig
Tudás a magyar nyelvben
A MAG-tól a GOMB-ig keressünk összefüggéseket:MAG - MAGY (ar)MOGY (oró), amiben, ha átalakul az M → B, - lesz belőleBOGY (ó), ami ugyanolyan formájú, mint a BOG - fordítottja GÖB, vagy GÖMB, vagy GOMBFeltételezhető, hogy az első gomb gömb formájú volt és magból (bogyóból) készült. Ma a gomb leginkább korong formájú.
A hungár és mag(y)ar szó elemzése
Tudás a magyar nyelvben
 Hunor és Magyar:Ikrek a magyar csillagos égen A világ ma minket többnyire hungarnak nevez. Mi, magunkat magyarnak mondjuk.HUNGAR = HUN + GARA HUN szó az ősi nyelven vezetőt, uralkodót, elsőt és irányítót jelent, mely népnévvé lett.A GAR jelentése a mai magyar nyelvben: erő, sokaság, tömeg, egybegyűjtés, gyűjtemény.
A magyar nyelv magyaráz
Tudás a magyar nyelvben
A magyar nyelv arról is felvilágosít, hogy mi a legfontosabb az életben maradáshoz. A mai pazarló világban különösen figyelmeztető ez!A fontos az, ami táplál és ami véd, szellemileg, lelkileg és testileg.A léthez alapvetően ÉL-ELEM és VÉD-ELEM szükséges. A többi csak akarat sugallta KELL-ék, ami nem feltétlenül SZÜK-ség.Az élelem szó megmagyarázza mire is szolgál.
Ősszavak és új szavak különböző nyelvekben
Tudás a magyar nyelvben
Gyors összehasonlításban lássunk néhány szót különböző nyelvekben:aD - Da - aDauga - DonateáBRa - oBRazaKaSZt - aGaŢăaNYa - MaMa - Muther - MotherBaRna - MaRo - BRaunCSIk - CSICSoKoR - CSaKRaDoB - BoT - BaTeéleLeM - aLiMentEMber - OM - MAnEZ - acESt - thISFaL - VáR, FaLu - VáRoS - PoLiSGőZ - GaS - GaZhALLÓ - ALOHáZ - CaSa, HoMe - ottHoNKAP - PAKol - PAKk - PACHet - BaGaj -PaCKag...
Csángó nyelv, mint ónyelvi kövület
Tudás a magyar nyelvben
Varga Csaba, könyvének ismertetőjében ekképpen vall: „Mario Alinei az Etrusco: Una forma arcaica di ungherese (Il Mulino Bologna, 2003), azaz Etruszk: a magyar egyik régies formája című könyvében (mely magyarul Ősi kapocs címmel jelent meg, Allprint Kiadó, 2005.) ránkbizonyította az etruszk és a magyar nyelv korabeli azonosságát.
A magyar nyelv ősisége
Tudás a magyar nyelvben
Czuczor-Fogarassy hatkötetes szótára (1862 -1874) kb. 2.500 szógyököt (egyszótagú gyököt) állapít meg, melyekre a szóbokrok ezreit építi fel.

346 cikk | 8 / 35 oldal