Hungarikumok

 

Népmese Múzeum és Park


Népmese Múzeum és Park

A Világgá megyek játék alkotója - Farkas L. Rozália - egy népmese múzeumnak is a megálmodója. Alapítványt hozott létre tervének megvalósításához. Az épületegyüttes tervezője Makovecz Imre.

A kezdeményezők terveikről ekképpen vallanak:

„Senki számára nem lehet közömbös, milyen lesz a jövő nemzedék, milyen lesz a magyarság jövője.

Amikor elindulnak gyermekeink az élet vándorútján, tegyük lehetővé számukra, hogy értékes útravaló legyen a tarisznyájukban, amely egy egész életre biztosítja a szellemi táplálékot.

Fő célkitűzésünk az, hogy szép környezetben Népmese Múzeumot létesítsünk.

A Népmese Múzeum épülete áll egy kör alakú központi részből, melynek három szintje van:

- az alsó világ, ahol a meséknek ezt a helyszínét bemutató jelenetek, figurák láthatók majd;

- a földi világ, ahonnan be lehet jutni a négy épületszárnyba, s ahol a magyar mitológia jeleneteit láthatjuk: Csodaszarvas, Emese álma, Szt. László ill. Mátyás király legendáiból készült faragások formájában;

- az égi világ, a felső szinten, ahol az „öreg csillagok” emberalakos ábrázolása, magyar elnevezésekkel, a néphit szerinti figurákkal kerül bemutatásra.

A középső körből lehet bejutni a négy épületszárnyba. Ezekben kerül bemutatásra az állandó kiállítás anyaga. A mesékből vett jelenetek, tárgyak, figurák az alábbi szempontok szerint lesznek rendszerezve:

- égtáj: észak, dél, kelet, nyugat

- elem: víz, tűz, levegő, föld

- évszak: tél, nyár, tavasz, ősz

- természet: növény, ember, állat, ásvány

- napszak: éj, dél, reggel, este

 

Miért kell mindezt elkezdeni?

A jelenlegi válságos gazdasági, társadalmi helyzetben a lakosság lelki-, szellemi-, fizikai állapota iszonyatos. A legjellemzőbb ismérvek: kiüresedettség, vegetálás, érdektelenség, felszínes-, látszatvilágban élés, pénzhajhászás, pesszimizmus, stressz, depresszió.

Magyarország építőkövei az emberek. Az egészséges nemzetet a szellemileg, lelkileg, fizikailag egészséges emberek alkotják, akik képesek tenni saját magukért, családjukért, országunkért.

A felfelé vezető úton az első lépés, hogy segíteni kell az embereken.

Egy komplex nevelési-oktatási programot dolgoztunk ki, amely a magyar kulturális hagyományokra épít, és jelentős változást hozhat az életünkben. A program a legkisebbekkel kezdődik: népmese program, s innen halad a fiatalokkal tovább, de már a kezdeti szakaszában is eléri a felnőttek világát a gyerekeken keresztül.

A Múzeum és Park élményforrás, motiváció, szemléltető, örömforrás a Népmese programban.

A Parkban helyet kap egy játszótér, egy Kerek erdő hármas úttal, egy vizes terület Tündér Ilona jelenettel. Az épület körül hét kisebb domb, a hét bolygót jelképezi, rajtuk a hozzájuk kapcsolható szereplőkkel és tárgyakkal.

A népmese által bemutatott világ az emberi élet egészét felöleli. A népmesék világának ismeretében helyreállítható vagy legalábbis kiigazítható a megbomlott egység az ember és környezete között.

Az alapeszme a mesevilág elrendezésében az ég és Föld összekapcsolására, a mikro-, és makrokozmosz megjelenítésére utal. Hangsúlyozni kívánja az ember kapcsolatát a körülötte lévő természettel, a Földdel, a csillagokkal és a világmindenséggel.”


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. május 2. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,501 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Átörökített hagyományaink kincsestára
Előző cikk: Magyar népmesék társasjátéka (Játék)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: