Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Az Ember erkölcsi minősége

   

 
A korábban említett nemesítéssel, egy történelmi folyamat eredményeként jött létre a nemesi rend. A nemesség megszerzéséhez különleges érdem volt szükséges, de a nemesi ranghoz kötelezően tartoztak továbbra is az erények. A nemes magyar szó többet jelent, mint társadalmi rang: elsősorban magatartást.
 
Sokszor nehéz az életben helyesen dönteni igen, vagy nem mellett. A gyermek a tiszta Fény erejével érkezik a Földre. Isten tenyerén a tisztaságot évekig hordozza magában. Bölcsőbe születik, de felnőttként az élet vargabetűit, buktatóit is megjárva, csak a világosságot választva térhet vissza a tisztaságba. Bölcsőtől, a bölcsességbe visszatérés gyakran sok kitérő árán valósul meg.
 
Az embernek, élete során néha olyan lehetőségek közül kell választania, melyekből egyik sem jó. Mikor az egyik helyen megtett jóért (vagy meg nem tett rosszért) másik helyen kénytelen, akár tétlenséggel is a rosszat választani. Ez nem rossz szándékú cselekedet, de tisztességes embernek mégis lelki sérülést okoz a jótétemény alkalmának kihagyása.
 
Tanulságos, igaz történetet mesélünk el az alábbiakban, melyben apa és fia egyaránt szenvedi meg az adott kornak embertelenségét. Nemes jellemük segíti meg őket, hogy a nehéz körülmények ellenére is kiállhassák az emberség próbáját.
 
Közhelynek tűnhet a cím kijelentő megállapítása, de az emberközi kapcsolatok - és az össztársadalmiak is - ettől fejlődnek, vagy ettől romlanak le. Az élet ettől válhat emberien élhetővé vagy embertelenül-állatiasan élhetetlenné. Értékteremtés, a jó cselekedet erősít Kölcsönös segítséggel folyamatos a fejlődés! Lássuk ennek folyamatábráját.
 
(1937) Ahogy az évek telnek, mind világosabban látjuk, hogy a világháborút bevégző békeszerződésekben az európai emberiség csakugyan a saját halálos ítéletét írta meg, s egyetlen reménységünk, hogy ezt talán mégsem írta alá. Szándékosan mondtam, hogy az európai emberiség, és nem az európai államok.
 
A vétkek rombolnak. Röviden már szóltunk a vétkek elkövetésének módozatairól. Ezeket nevesítettük is akkor: tönkretevés, megsemmisítés és megrontás. Gondolkodjunk mindenikről! Tönkretevés Ezen szóba tömörítettük mindazt, ami: kifosztás, legyöngítés, kivéreztetés.
 
A vétkek elkövetésének folyamatában rendszerint felismerhető a fokozatos súlyosbodás. Azért, hogy elejét lehessen venni az elkövető erkölcsi zuhanásának, majd a végső bukásának, rendkívüli fontosságú időben megállítani a folyamatot. Mindez azért fontos, mert az erkölcsi romlás többnyire öngerjesztővé válhat.
 
Örök kétség, hogy vitázó felek közül kinél van az igazság? A szavak elemzésekor - magyarul érthetően - számunkra igazolódott, hogy a H_ ős szógyök jelentése: takar, leplez, óv, véd, fed. Ezenképpen szóbokrának tagja is, a hamisság-hazugság hasonló jelentéstartalommal bír.
 
A szeretettel-kegyelemmel kimondott igazságra az igaz ember szeretettel válaszol. Ha valakiben az igazság mégis gyűlöletet kelt, akkor az nem csak az igazság, de a szeretet próbáján is elbukik.

66 cikk | 6 / 7 oldal