Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Az Ember erkölcsi minősége

   

 
Szétforgácsolódott társadalmunkban, lelkiismeretünkre hatva, számtalanszor hangzik el ez a felhívás az összefogásra. Nézzük meg, kivel is szabad összefogni? De előbb tisztáznunk kell, hogy értékrendi szempontból mi alakítja ki a természetes vonzódásokat. Ezek tisztázására szólásaink-mondásaink is vannak: Madarat tolláról, embert barátjáról. Összenő, ami összetartozik.
 
A jó és rossz értékrendek keveredése nyomán, a belső feszültségek feloldására, törvényszerű egy értékrendi „közös nevező” kialakulása, mely élesen körülhatárolhatóan vagy a jó, vagy a rossz irányába történik. Ez egy folyamatnak az eredménye, amit kiismerhetetlenség előz meg.
 
Ha bármilyen szinten egy számunkra ismeretlen, vagy kétes minőségűnek tartott szereplő a felismerhetően jónak a felszámolására törekszik, akkor alaposabb elemzés kimutatja e szereplő gonoszságát. Gyakori példa, hogy a jószolgálatot is az anyagi érdek számolja fel, mely még az emberek szellemi-lelki kapcsolatából is anyagi hasznot szándékszik húzni.
 
A magyar erkölcsöt - hagyományosan - az igazságosság, a szeretet, az önfeláldozás, a megbocsátás, a jótékonyság jellemzi és a rend - az igazság - helyreállításának küldetéstudata. Ezeket minden felnövekvő új nemzedékbe kötelességünk átörökíteni. Leginkább erkölcsi példák révén lehetséges, melyek jelen vannak a magyar hagyományban, különösen a népmesékben és a mondákban.
 
(Az emberi magatartások helyzet- és folyamatábrázolása)  1. Események elemzése A gyerekekkel a mellékelt ábrák - és hasonlóak - segítségével csoportos feladatként játszható olyan játék, melyben kitalálunk történeteket az adott ábrákhoz, és közösen megfejtjük, hogy a különböző helyzetekben az ismert négy magatartásforma közül melyeket tanúsítják a történet szereplői. 2.
 
Kohézió Egyesületünk évente rendezett zsombolyai nyári kézműves gyerektáborai alkalmával, a gyakorlatban is beigazolódott a fent bemutatott módszer oktathatósága. Meglepetésünkre már a 8-10 éves gyerekek is rendkívül fogékonyak a módszer elsajátítására.

66 cikk | 7 / 7 oldal