Hungarikumok

 

Lehetőségek és szükségek, valósak és hamisak


(A megnevezés egyszerűsítése végett a lehetőség-állapotot az alábbiakban röviden lehetőségnek nevezzük, a szükség-állapotot szükségnek.)

A valós lehetőségben többlet van, a valós szükségben hiány.

Az adakozás által a többlettel rendelkező a szükségben szenvedőnek hiányát pótolja. Ilyen esetben a többletnek átadása és annak elfogadása, mindkettő JÓ és erényes cselekedetnek tekinthető. 

A valóságban azonban, tisztán lehetőség- vagy szükség-állapot ritkán van, az állapotok általában vegyesek és az átadás-elfogadás mértéke is különböző.

 

Lehetőség és szükség lehet valós, de lehet hamis is.

A hamis lehetőségű úgy ad, hogy inkább szüksége a valós, a hamis szükségű úgy vesz el, hogy valójában adni lenne lehetősége:

Köznapi nyelvezetben bemutatva a fenti két hamis állapotot:

- ha valakinek valós lehetősége van adni, akkor természetszerűen szükséglete hamis, ezért ne elvegyen, ne kisajátítson, hanem adjon;

- ha valakinek valós a szükséglete, akkor ne erőltesse hamis lehetőségét, hanem ismerje be szükségét, és fogadja el a segítséget. 

Első olvasatra semmitmondónak tűnik a fenti fejtegetés, de életszerű példák révén rájövünk, hogy rendkívül fontos - egyén és közösség életét is meghatározó - kérdésekről van szó.

Bármely lehetőség - vagy szükség - valós vagy hamis minőségének felismeréséhez bölcsen, az igazságkeresés igényével kell közelítenünk. Megfejtéséhez az állapot kialakulásának okát kell keresnünk.

Példákkal lehet leginkább érthetővé tenni a fenti fejtegetéseket.

Igaz ember valós lehetősége:

Kalkuttai Teréz anya legyen a lehetőséggel segítés nagy példája. Egész életében a valós szükségben élőkért, a nyomorultakért tevékenykedett.

Megalapította a Szeretet Misszionáriusainak rendjét. A rend hivatása Teréz anya szavaival: „hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból, és mindenki elkerüli őket”.

Élete végén a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott.

Teréz anya, áldozatos munkájával az egész emberi-ség elismerését kiváltotta.

Valós szükség:

A képen bemutatott kisgyerek önmagát gondozni képtelen. Ezért természetes a környezete számára is, hogy valós szükségét - éhség, betegség esetén - ösztönösen, szinte zsarnokian, sírással fejezze ki.

Szüksége valós!

Magatartásának oka: tehetetlenségéből fakadó életösztön.

Hasonló módon az erőtlen, idős ember is segítségre szorul. Az ő szükséghelyzetének oka az öregség okozta magatehetetlenség.

Szüksége valós!

Magatartásának oka: az erőtlenség és tehetetlenség.

Hamis lehetőség:

Kirívó példát hozunk fel a hamis lehetőségű szereplők bemutatására. A történelem számtalan vezetőről szól - zsarnokról -, aki tudatában volt lehetőségének, csak épp a tudata volt beteg, - mert őrült volt. Beteg tudatú vezető lehetősége hamis, ezért alkalmatlan vezetésre. Szüksége viszont valós, mert orvosi kezelésre szorul.

Itt csak két nevet említünk az ismertebbekből: az őrült Nérót és Caligulát.

Hamis szükség:

A képen bemutatott fiatalember láthatóan életerős, munkaképes és segítségre sem szorulna - mégis kéregetésből él.

Szüksége feltételezhetően hamis!

Magatartásának oka, célja: pénzszerzés, vélhetően az emberek félrevezetése, átverése révén.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,562 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: Jelölések: hatásra, változásra és minőségre Következő cikk: Szükségből lehetőségbe fejlődni


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: