Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Egyetemes értékrend, teremtő Isteni rend

   

 
Az emberi szintű hierarchia, ha szentnek tekintjük, akkor ez a Teremtő Isteni Rend emberre szabott származéka kell legyen. Említettük már, hogy a Teremtő Isteni Rend, az igazság, kegyelem és törvény rendje az emberi társadalom kapcsolatai szintjén egyszerre kell a szent uralom-hierarchia függőleges és a testvériség-mellérendelés vízszintes viszonyrendszerében működjön.
 
A hierarchiával kapcsolatosan a továbbiakban újból Szabó Juditnak a szellemi hierachiáról szóló gondolataiból idézünk. A beavató gondolkodásához a hierarchia kapcsolható. A hierarchia szó jelentése: szentek uralma.
 
Ha már korábban a magyar nyelv magyarázataival szolgáltunk (többek között azzal, hogy a szellem, lélek, test egységét magyarul érthetően az értelem, érzelem, erő közös gyökere mutatja meg), feltevődik a kérdés: a magyarságnak van-e mondanivalója az egyetemes értékrend és erkölcs vonatkozásában? Pontosabban fogalmazva: beszélhetünk-e hagyományosan a Teremtő Isteni Rend értékrendj...
 
Ha alapos kutatásokba fognánk, úgy a szkíta gyűjtőnévvel illetett népek mindenikénél rátalálhatnánk az életüket és létüket meghatározó értékrendjük lényegére, melynek alapja a Teremtő Isteni Rend minősége - az igazság, a kegyelem és a törvény - szerinti életvitel.
 
A mese ideális forrásanyagként szolgál az ősi világkép fölidézéséhez, de nem kevésbé fontos az erkölcsi háttér, az erkölcsi tanítás, a bennük megfogalmazott „viselkedésminták” vizsgálatához. A magyar népmesék nem gyerekek számára születtek, mondanivalójuk magasabb eszmeiséget hordoz.
 
A magyarság hittel vallja, hogy a Magyar Szent Koronát Isten küldte a magyar nemzetnek, meghatározott céllal és üzenettel. Úgy él a nemzet tudatában, mint angyal hozta Korona, szent csillag. Az angyal jelentése hírhozó, üzenetének „tárgya” a Szent Korona. A korona jelentése keret, határ, törvény.
 
Hasonló jelzésre találunk a pártus hagyományban is. Ennek igazolására, az előbbi képeket hasonlítsuk össze a pártus rokon nép egy alább bemutatott szoborcsoport ábrázolásával. Ezen látható, hogy a két sugárkoszorús isten között álló, jellegzetes pártus férfialak átveszi az istenektől a Teremtő Rend égi üzenetét: az igazság, kegyelem és törvény rendjét.
 
A Teremtő Isteni Rendnek ilymódú üzenete a Magyar Szent Koronán nem előzmények nélküli. Vörös Győző egyiptológus 1997-ben az egyiptomi Toth-hegy gyomrában egy öt termes fáraó-sziklasírra talált. A sír melletti bemetszett szentélyben a Pantokrátor Krisztus életnagyságú alakjára bukkant. A sziklasírt a thébai remeték használták fel másodlagosan a Kr. u. 4. sz. idején.
 
Szerves közösségekben természetes volt a kegyelmi és önvédelmi magatartás kifejezése feliratokban is - például a székelykapuk szemöldökfáján. Lássunk alább néhányat: Békesség a bemenőnek, Áldás a kijövőnek. - - - Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de a gonosz embert furkósbottal várja. - - - Ha jó szíved, neved, e kapun bejöhetsz, Ha pedig álnokul élsz, fel s alá mehetsz.
 
A Teremtő Isteni Rend minőség-mutatói az élet minden területén fellelhetők és felismerhetők: fölöttünk, mellettünk, nyilvánvalóan, de rejtetten is. A minőség alapjául a Szellem-Egység-Igazság szolgál. Hozzá kapcsolódik a könnyű- és a súlyos minőség.

27 cikk | 2 / 3 oldal