Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Egyetemes értékrend, teremtő Isteni rend

   

 
A Teremtő Isteni Rend minőségének hármasságát és önszabályozó voltát nagyon egyszerű közérthetővé tenni a gyerekek számára is, mivel a szülő ennek eszközeit folyamatosan alkalmazza a nevelésben.
 
A világmindenség Isteni Törvénye szerint az újnak születése a réginek áldozatából származik. Az elmúló élet nyomán így sarjad ki az új élet. Ilyen értelemben az önfeláldozás: élet átadás! Az élet fejlődésének alaptételeként a Isteni Kegyelem így vezet a múltból a jelenen át a jövőbe, és a látszólag elmúló kegyelem alakul át a jövő kegyelmévé.
 
Az erőszakos cselekedet, általánosan tekintve a Teremtő Isteni Rend ellen irányul, az Igazság megsemmisítésére, a Kegyelem és Törvény ellenében. A TERemtő által TERemtett TERmészetes élet is Kegyelem. Az élet egymásból él és egymásért. Az ember, Isten kegyelméből áldozhat és feláldozhat, de a Rend ellenében nem pusztíthatja el sem magát, sem mást.
 
A továbbiakban vizsgáljuk a Teremtő Isteni Rend viszonyulás-mutatóit, - a hierarchia és mellérendelés jeleit - a magyar Korona-hagyományban: a Magyar Szent Koronán, a Szent Korona-tanban és a magyar koronás címeren. 
 
Hierarchia és testvériség, a Teremtő Isteni Rend viszonyulás-mutatói felismerhetők a Magyar Szent Koronán. Az uralkodó, a beavatáshoz szükséges szakrális kapcsolódását Teremtőjéhez a Korona szerkezeti felépítése is biztosítja.
 
Mindhárom jel a Szent Korona-tanban is benne van.
 
A magyar címer alapelemei, a pajzs tetején a Szent Koronával a mai formájukban a 16. század elején rögzültek. A pajzs részei: a hétszer vágott bal mező, az Árpád-sávok, a 13. században jelent meg először az uralkodói pecséteken, ettől kezdve az Árpád-házhoz kapcsolódott családi címerként; a jobb mezőben, hármas halmon fekvő koronából kiálló kettőskereszt.

27 cikk | 3 / 3 oldal