Hungarikumok

 

A küzdelem rejtélye


(az előző részlet folytatása)

Minden hiteles hittudományi összefoglaló munkának a szerzője elismeri, hogy a legnehezebben megválaszolható kérdés az, hogy a Mindenható Isten miért nem teszi lehetetlenné, hogy a Rossz megjelenhessen.

A régi magyar hitvilágban van erre hiteles válasz. Ennek lényege: a küzdelemre szükség van. A küzdelem a Fény világát valamiképpen gazdagítja. A küzdelemben derül ki, hogy mi a valódi, a valódibb, az értékes, a legértékesebb.

A küzdelem nélkül az Égi Hierarchiában nem lenne változás.

A küzdelem természetesen - mint minden küzdelem - kockázatos is. A küzdelem játéktere a Föld. Aki a küzdelemben részt vesz, megtestesül. Az Égi Én, Időtlen Én megtestesülése után az égi hierarchiában feljebb emelkedik vagy lejjebb kerül. De ki is eshet az Égi Hierarchiából.

Aki a hierarchiából kiesik, az a bukott angyal. Fény-lényként többé nem létezhet.

Ha nem is semmisül meg, öntudata kialszik. Nem érzékelheti többé a Teret, az Élő Égi Teret. Az ő tere holt tér. A harmónia-források az ő számára megközelíthetetlenek. Szeretet, öröm, boldogság számára többé nem jelentenek semmit.

Érzéketlen tagjává válik a sötétség ura seregének. A sötétségbe mintegy beleolvad. A sátán örömtelen szolgájává válik.

A régi magyar hit szerint amikor valaki kiesik az Égi Hierarchiából, akkor „kialszik egy csillag”. De megsemmisülése nem teljes: elsötétült „égitestként” a sötétség világát gazdagítja.

A küzdelemnek a jelentősége természetesen túlmutat a személyes, egyéni célon. A Világosság és a Sötétség harcában mutatkozik meg a valódibb jelentősége. Hisz a Fény, a Világosság győzelmét segítik elő mindazok, aki a próbát kiállják.

Mi lenne, ha a megtestesültek közül senki sem állná ki a próbát?

Visszaállna a teremtés előtti állapot.

Isten ezt nem akarja. Ezért védekezik.

Az Élő Égi Igazság által védekezik. Ki az Élő Égi Igazság? Isten önvédő megnyilvánulása: az Isten akaratát érvényesítő legnagyobb Erő, legszilárdabb Hatalom. Büntető vagy védelmező hatalom: igazságérvényesítő, illetve szeretet-oltalmazó.

(...)a régi magyar hitvilág szerint az Élő Égi Igazság népet választ magának, aki által védekezik. A magyarságot. A régi magyar küldetéstudatban a magyarság azért az Ég népe, mert az Élő Égi Igazság akaratának méltó végrehajtója.

Hatalmas feladata: nyitva kell tartania az Ég Kapuját.

Az Ég Kapujáról szólván, a magyar szakrális királyság hitvilágának egyik központi kérdését közelítettük meg:

Minden tudatosan élő lakója a magyar szakrális királyságnak tudta, hogy ha királyságuk valóban szakrális királyság, és nemcsak látszatra az, akkor az országuk fölött az Ég Kapuja nyitott. De azt is tudták, hogy ha egy közösség nem tudja megakadályozni, hogy benne a világosság és a sötétség aránya a sötétség javára változzon, a közösség felett az Ég Kapuja bezárul.

A nagy küzdelemnek ki a negatív főszereplője? (...) Legismertebb neve: sátán.

Ő hogyan lett? Hogy lett ő a sötétség világának az uralkodója? Ő az, akire szükség van a küzdelem elkezdéséhez, illetve folytatásához. Őt hívja az archaikus hagyomány Isten majmának.

Hamis tudata van. Azt hiszi, ha a világ elsötétül, akkor teljhatalmú urává válik annak a világnak is, amelyben addig a Világosság Ura uralkodott, s olyanná alakíthatja, amilyenné akarja.

Azt hiszi, hogy ha a Hierarchiából kihullottak száma nagyobb lenne, mint a benne maradottaké (azoké, akik a próbát kiállták), akkor az Élő Tér belezuhanna az Élettelen Térbe.

A magyar szakrális királyság hitvilága szerint a sátán az egyetlen bukott angyal, akinek akarata van, aki uralkodik, de tudata hamis tudat. Létezését meg lehet tapasztalni. Ő a legyőzendő. A kísértései valóságosak. De győzelmei időlegesek.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. június 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,605 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Egyetemes értékrend, teremtő Isteni rend
Előző cikk: A jelen idejű én és az Időtlen Én Következő cikk: Általánosan értékrendről és erkölcsről


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: