Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Függelék

   

 
A társadalomban a különféle gondokat természetes módon a keletkezési szinten kell megoldani. A felsőbb hatalmi szint csak akkor kellene közbelépjen, ha azt az alsóbb szinten nem tudják megoldani. A magasabb szervezeti szintek feladata a kisegítés, az önszerveződés támogatása, és döntés a helyi szinten bizonyíthatóan nem kezelhető kérdésekben.
 
A társadalomban, a közösség céljainak teljesítése kérdésében elképzelhetetlen a véleményazonosság. Ebből természetes módon adódik a résztvevőknek a vélemények szerinti csoportosulása, tömörülése. A résztvevők, az egyik-, a másik-, a harmadik- vagy a sokadik cél elképzelés és megoldás mellé állhatnak, azt támogatják, - más szóval és magyarul érthetően - pártolják.
 
Országvezetők és pártok uralma ma már felismerhetően nem a legfelsőbb hatalom uralma, ők is egy felsőbb hatalom zsarnok-szolgái. Teszik ezt nyilván önérdeküket is követve. A globalizált világ jelei igazolják e pártok fölötti központi háttérhatalom létét. A világpolitikai események legfontosabb szereplői ma már nem a nemzetállamok.
 
Egy szomszédsági kör legalább 10 és legföljebb 100 háztartást fogjon össze. Földrajzi határait úgy kell meghúzni, hogy minden szomszédsági kör természetes közösséget alkosson, vagy ilyen közösség kialakulása számára jó feltételeket képezzen. Egy szomszédsági kör alakuló gyűlésen jön létre, ahol szomszédsági megbízottat is választanak.
 
Új közösségszervező kezdeményezés indult Magyarország egyik övezetében, mely régi hagyományokon alapulva a helyes kiválasztódást segíti elő és kiküszöbölhetővé teszi az önérdekűséggé fajulás lehetőségeit is. A tapasztalat azt mutatja, hogy jól akalmazva a Szent Korona alapú érték-rendet, annak nyomán gomba-módra szaporodva jöhetnek létre életképes, egészséges közösségek.

15 cikk | 2 / 2 oldal