Hungarikumok

 

A közérdekű párt célja a közösség összetartása


Szokatlannak tűnhet a pártokra használt önérdekű-közérdekű megnevezés, mivel ilyen meghatározásokkal semmilyen irodalomban nem találkozunk. Erre indokot a pártfogalom időrendben született kétféle értelmezése és a mindennapi élet gyakorlati tapasztalata adhatott.

A száz évvel ezelőtti értelmezés szerint a pártok, céljaikat a köz érdekében kellett megfogalmazzák és teljesítsék. Ma is közcélt fogalmaznak meg, de a megvalósulás eredménye legtöbbjükről azt igazolja, hogy közérdekűnek nevezni őket már nem lehet.

Mégis, sikerülhet-e ma egy pártnak közérdekűnek megmaradni?

Igen, de csak akkor, ha úgy a vezetősége, mint tagjai nemes jelleműek maradnak (nem az öncélú hatalom és anyagi birtoklás hajtja őket), és felelős elkötelezettséget vállalnak a teljes közösségért, törekedve a közösségi összetartás erősítésére. Emellett hitelesnek egy párt csak úgy maradhat meg, ha szavai és tettei összhangban is vannak: ha ígéretei igazolódnak a cselekedeteiben.

A közösség nemes értékei kell adják a közösség közértékeit, ami a közösséget összetartja és megtartja. Ez a köz érdeke is, amit egy közérdekű pártnak képviselnie kell.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,574 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Függelék
Előző cikk: A hierarchikus rendszer gyógyítható, a demokratikus nem Következő cikk: A közérdekű párt végcélja


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: