Hungarikumok

 

Hogyan szervezzük meg a mai szomszédsági köröket?


Egy szomszédsági kör legalább 10 és legföljebb 100 háztartást fogjon össze. Földrajzi határait úgy kell meghúzni, hogy minden szomszédsági kör természetes közösséget alkosson, vagy ilyen közösség kialakulása számára jó feltételeket képezzen.

Egy szomszédsági kör alakuló gyűlésen jön létre, ahol szomszédsági megbízottat is választanak. Kívánatos, hogy az alakuló gyűléseket a terület szerint illetékes önkormányzati képviselő szervezze. Az alakuló gyűlésen a háztartások minden tagjának egy szavazata van. (A gyerekek szavazati jogát a háztartás felnőtt tagjai között osztják fel.) A szomszédsági körök alapsejtjei a község közigazgatási-politikai szervezetének, és ha a községben megalakul egy a lakosság zömét magába foglaló általános szövetkezet, egyben ennek is alapsejtjei lehetnek ugyanezek a szomszédsági körök.

(A hálózat-szervezés eredményeképpen falvanként, kisvárosonként alakulhat egy-egy általános /értékesítési, beszerző, fogyasztási, és hitel-/ szövetkezet, amely fokozatosan a lakosság túlnyomó részét - mint termelőt, értékesítőt, vagy mint fogyasztót - tagként magába foglalja, és amely szerződéses kapcsolatban van a település önkormányzatával is.)

A szomszédsági körök közösséggé fejlődésére akkor lehet számítani, ha részint a települési önkormányzattól, részint a szövetkezettől olyan közösen ellátandó feladatokat kapnak, amelyek számukra fontosak. És akkor fognak gondos mérlegeléssel hiteles szomszédsági megbízottat választani, ha fontos számukra, hogy a megbízott jól szervezze együttműködésüket, és jól képviselje érdekeiket.

A szomszédsági megbízott mind a települési önkormányzat, mind az általános szövetkezet feladatkörében föl-le-irányú közvetítőként működik, és egyben a szomszédság érdekvédelmi képviselője. Számára mindkét szervezet külön-külön a mindenkori minimálbérnek megfelelő havi díjazást ad. A megbízott ebből fedezi adminisztrációs költségeit is.

A szomszédsági megbízottnak a helyi szövetkezet olyan kiképzést és folyamatos tájékoztatást nyújt, hogy a szövetkezeti pénzügyek, a tagok jogai és kötelezettségei, a szövetkezet területén megnyíló munkalehetőségek, igénybe vehető szolgáltatások stb. tekintetében tanácsadója, és az ügyintézésben segítője lehessen a szomszédságban lakóknak. Értelemszerűen hasonló kiképzést és tájékoztatást kap a megbízott a területileg illetékes önkormányzati képviselőtől is, így önkormányzati ügyekben is tanácsadója és segítője a szomszédságnak. A megbízott a szomszédságot érintő közös akcióknak (csatornázás, játszótér, stb.) is kezdeményezője és szervezője.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 767 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Függelék
Előző cikk: Háttérhatalom a párturalom fölött Következő cikk: Közösségszervező kezdeményezés (Tanulmány)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: