Hungarikumok

 

A zsarnokság megoszt és uralkodik


A zsarnokságnak, az „oszd meg és uralkodj” elv szerinti legfőbb érdeke a társadalom mesterséges vízszintes megosztása, hol a közösség megrontásával és tagjainak egymás elleni kijátszásával tereli el a figyelmet saját erőszakos és kifosztó hatalmáról, a valóságos függőleges megosztottságról.

A megosztás eszköze a zsarnok kezében olyan, akár egy fegyver, és hatása is olyannyira romboló, hogy a közösséget ezzel atomjaira bontja. Ez is a célja, mivel felszámolva a közösség szervességét, azzal annak ellenállási- és számonkérő erejét is elveszi.

A közösségek megrontásával és megosztásával a zsarnok fenntarthat egy olyan, búvópatakként áthagyományozható terheltséget is, mely bármikor felhasználható eszköz lehet számára újabb összetűzések kirobbantására.

A társadalom egyedüli értékes rétege a jellemzően szellemi adottságokkal megáldott nemesi réteg, mely még zsarnoki körülmények között is igyekszik gyakorolni közösségi felelősségét. Ha már nincs lehetősége feladatát teljesíteni, sem pedig átmenteni magát romlatlanul, akkor tartását védendő rendszerint elmenekül. Ezzel egy közösség szellemileg lefejezetté válik, mely hosszú távon megpecsételheti a romlás szakadéka felé tartó közösség sorsát is.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,604 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Közösségek erkölcsi minősége
Előző cikk: A zsarnokság térfoglalása Következő cikk: A Gresham-törvény


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: