Hungarikumok

 

Közösségek erkölcsi önfelszámolódása


Egy közösséget hosszú távon éltetni és fejleszteni csak a nemes jellemű tagjai képesek. Bármely közösségben, a nemes jelleműség általános hiánya idővel az erkölcs leromlásához vezethet, és hosszú távon akár a közösség felszámolódását is okozhatja. Ebben a folyamatban a vezető és a közösség felelőssége kölcsönös. Az általános erkölcs-hiányosság elindíthat egy lepusztulási-megromlási-elvándorlási folyamatot, ami idővel a közösséget méltatlanná teheti akár a közösségi létre is.

A történelem folyamán kimutatható, hogy számtalan népvándorlásnak lehetett okozója a közösségen belül jelentkező erkölcsi romlás. Ezért elsősorban a közösség vezető rétege felelős - ha zsarnoki módon uralkodik -, de a szolgai magatartású közösség is felelőssé válik, ha a vezetőjével szemben nem állítja helyre a teremtő rendből származó ellenőrzés jogán az igazságon alapuló erkölcsi rendet.

Ha egy közösség nem ismeri fel, vagy nem vállalja e teremtő rendből származó kötelességét, akkor a felelősségrevonás helyett többnyire a vándorbotot választja. Kivándorol az elviselhetetlen állapotokat megteremtő vezetősége alól, és a más közösségek által kialakított, erkölcsileg rendezettebb, élhető körülményeket keresi.

Viszont csak a vándorlás nem oldja meg egyetlen közösség hosszú távú gondjait sem. Ha azt nem követi a közösségnek, a teremtő rend lényegét is megértő erkölcsi megújulása - a belső nemesedése -, akkor a kirajzás után a leromlás megismétlődhet. Mindez azért, mert a közösség bárhová is menjen, mindenhová magával viheti a rendezetlen állapotot megteremtő zsarnoki-szolgai magatartásának csíráját. Ez idővel újabb leromlást okozhat, és okot adhat a népesség továbbvándorlására. És hosszú távon akár az örök vándorlásra.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 584 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Közösségek erkölcsi minősége
Előző cikk: A korlátozatlan rossz mozgástere Következő cikk: A közönyösek tábora a rosszat erősíti


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: