Hungarikumok

 

Kétféle társadalom szerveződés: Hierarchia


(Olvasmány II., Pap Gábor előadásából, 3. rész) (Kétféle társadalom szerveződés: Zsarnokság folytatása)

A kétféle viselkedési modell kétféle társadalom szerveződéshez vezet el, ami nélkül a Szent Korona fontossága megközelíthetetlen.

Hierarchikus rendű társadalom

A kérdés az, hogy a második, a Hunor-Magyar viselkedési modell, mint egyéni viselkedésmodell tud-e közösségi, tehát társadalmi viselkedésmodellt létrehozni? A válasz: igen! Csak ennek a viselkedésmodellnek a lényege az, hogy minden a maga helyén működjön, ezt idegen szóval szoktuk jellemezni, mint ahogy a demokráciát is. Tehát a hierarchia az ennek megfelelő rend.

A hierarchia szó két részből áll: az archia, magyarra fordítva hatalmat jelent, a hiero pedig szentet. Ez tehát a szent uralomnak a formája. Ez azt jelenti, hogy a vezérlése nem a saját szintjéről, hanem egy magasabb szintről történik.

Mert érthetően még a legszűkebb értelemben vett gazdasági kérdések sem oldhatók meg csak a gazdaság szintjén. Miért? Mert, ha én egy szűk körben próbálok bármit intézni, az csak energiát fogyaszt, viszont ezt az energiát ugyanarról a szintről pótolni lehetetlen. Ez alapvető energetikai tétel. Ez azt jelenti hogy, ha én zárt körben maradnék, akkor óhatatlanul is a káini modellt kell követnem. Miért? Mert a zárt körben fogyasztott energia egyre kevesebb lesz - a rendszer energiakészlete lecseng -, ami egyenesen vezet a káini út felé. Ezt semmiképp nem lehet emberi viselkedés-modellnek tekinteni.

Mi a megoldás?

Egyetlen mód van a káini út elkerülésére, ha megnyitjuk a zárt rendszert. De oldal irányba már nyitni nem lehet, hisz zárt rendszer lett a világ - nyitni csak fölfelé lehet. Minden kor, minden társadalom, mely hosszabb távra rendezkedett be, meghirdette ezt a nyitást. Amelyik nem ennek megfelelően élt, lepusztult. Ha képtelen fölfelé nyitni, akkor ezzel a halálos ítéletét írja alá.

De azt is észlelnünk kell, hogy akinek tervében áll a pusztításunk, annak a legfőbb célja, hogy éppen a fölfelé nyitás lehetőségétől fosszon meg, tehát, hogy fölfelé zárjon. Ezzel lefedi azt a fajta közeledést a Teremtőhöz, ami természetes, ami nekünk eredetileg is megvolt. Helyette célja viszont adagolva adni azt, ami a káini erkölcsök alapján működik. Tudni kell azonban, hogy lepusztulás nélkül a káini és a jézusi elveket együtt működtetni sokáig nem lehet. Aki pedig szándékosan összezárja a káini tanítást a jézusi tanokkal, annak csakis a tudatos pusztítás lehet a célja.

Igenis, vissza kell találni az egykori erkölcshöz, ez nem csak a magyarság alapkérdése, hanem az emberiségé is. Ha ezzel a modellel nem ismertetjük meg az emberiséget, akkor semmi sem gátolja meg a pusztulását.

Tehát a Hunor-Magyar viselkedési modellnek megfelelő társadalmi modell a hierarchia. Mit jelent ez?

Azt, hogy minden és mindenki (tárgyi és személyi feltételek egy társadalom működésében) ott és addig működik, ahol és ameddig a legjobb hatásfokkal, a legeredményesebben tudja szolgálni nem önmagát, hanem a közösséget. Ennek kicsiben megvan a modellje, és rendkívül jól működik. Ez az úgynevezett kaláka-rendszer, amely leginkább a székelységnél ismert. Ez azt jelenti, hogy egy közösség alkalomról-alkalomra, helyzetről-helyzetre dönti el egy-egy személy alkalmasságát valamely közösségi munka irányításában, vagy az abban való részvételben. A világban elvileg ez mindenütt működhetne.

Az ily módon értelmezett hierarchia szerint mérlegelve a jelenlegi irányítások helyzetét állíthatjuk, hogy az alkalmassági szempontokat figyelembe véve szinte senki sem maradhatna meg a helyén. De azt is állíthatjuk, hogy ha csupán egyetlen alkalmatlan is megmaradna a hierarchiában, abban a pillanatban a róka elkezdene már dolgozni és onnan kezdve már a Gresham-törvény működik.

Tehát ez a hierarchiának a lényege.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 877 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Közösségek erkölcsi minősége
Előző cikk: Levél a köztársasági elnökhöz Következő cikk: Szerves társadalom (egészséges rend)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: