Hungarikumok

 

Szerves társadalom (egészséges rend)


Az emberi társadalom hierarchiájának természetes rendje égi ősindíttatáson alapul. Egészséges működése csak úgy lehetséges, ha vezérlése nem önmaga szintjéről, hanem magasabb szintről történik, lévén, mert egy, csak a maga szintjén működtetett zárt rendszer idővel óhatatlanul is önpusztítóvá válik. Éltető energiákért felfelé nyitni kell, feltöltődni eredményesen csak onnan lehet. Az ilyen típusú rendszerben élő közösség szervesen fejlődik.

A hierarchia és mellérendelés tárgyalásakor említettük, hogy a Teremtő Isteni Rend, az igazság, kegyelem és törvény rendje, a társadalom emberi kapcsolatai szintjén egyszerre kell a szent uralom, a hierarchia, függőleges és a testvériség-mellérendelés vízszintes viszonyrendszerében működjön. Csak ez a kétirányú kapcsolatok által megerősített szerkezet biztosíthatja, hogy bármely társadalom egységei szervesen megmaradva egészségesen működhessenek egymagukban, de együttesen is. Ez a szerves társadalom feltétele!

A hierarchia „határozza meg az egyedek, illetve a kisebb-nagyobb közösségek egymáshoz való viszonyát. Az ilyen működésrendű társadalomban minden és mindenki ott és addig jut szerephez, ahol és ameddig a képességeit a legszerencsésebben, illetve legeredményesebben tudja kamatoztatni a köz javára.”

E képességi különbségek hozzák létre a szerves társadalom minden egységének rétegzettségét, hol az egyénnek olyan mértékű joga van, mint amekkora felelőssége a kötelességeinek teljesítésében. A vezetőnek és a közösség tagjának a képessége szerinti joga összhangban kell legyen a felelősségével és kötelességével, mely alacsonyabb szinten kisebb, magasabb szinten nagyobb. Ebből származik a hierarchikus rendszerű társadalom függőleges megosztása.

Miáltal a közösség választja a vezetőt, ezért a vezető, mint a szerves társadalom feje, és a közösség, mint a szerves társadalom teste, erejének kiegyensúlyozottsága kötelező kell legyen oly módon, hogy vezető és közösség ugyanolyan mértékű jogot és kötelezettséget kell gyakoroljon, de felelősséget is viseljen. 

A hierarchia vezetője tudatában van annak, hogy felette a Teremtő Isteni Rend (igazság, kegyelem, törvény) ítélete áll és, hogy képességeinek mértékében felelősséggel tartozik Isten előtt a rá bizatott közösségért. Közismert kifejezéssel élve: féli Istent. De hasonlóan felelős magatartású kell legyen a közösség is, a saját tagjai és a vezetője irányában. Mert a hierarchia tagjai nemesi magatartásúak úgy fenn (vezető), mint lenn (közösség tagja). Őket csak az isteni énjük irányítja: a felelős és szabad lelkiismeretük. A mindenség mércéje szerint élnek, ami egy és örök. Ezért nemesek és megbízhatóak. Rájuk nem hat az ego sötétsége. Az igenre igent, de különösen a nemre mondanak nemet, ami a magyar nyelv értelmezése szerint is nemessé teszi őket.

A hierarchia tökéletes megtestesülése az archaikus, a szakrális hierarchia.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 710 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Közösségek erkölcsi minősége
Előző cikk: Kétféle társadalom szerveződés: Hierarchia Következő cikk: A szakrális hierarchia


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: