Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Magyar sors és küldetés a történelem tükrében: múlt és jelen

   

 
(az előző részlet folytatása) A magyarság jövőbeni sorsának alakulásában Mátyás királynak meghatározó szerep jut. Mátyás királynak nagy érdeme, hogy elindította azt a folyamatot, melynek során kiteljesedik a sokak számára rejtélyes és felfoghatalan vármegyei önkormányzat. Ennek sajátossága, hogy végrehajtó hatalmat a király a vármegyével kell megossza.
 
Mátyás király halála után, II. Ulászló király rövid időre azoknak a főuraknak a befolyása alá kerül, akik Mátyás közjogi reformjai kárvallottjainak hiszik magukat. Ám a főúri restauráció nem sikerül. Az 1495. évi országgyűlésen már fölénybe kerül a köznemesség és újraindul az a folyamat, amely Mátyás 1490. évi halálával szakadt meg.
 
(Olvasmány I., Kocsis István könyveiből, 9. részlet) (Mátyás király szerepének méltatása folytatása) Az 1504. évi országgyűlésen hozott törvényekkel a sajátos rendi társadalom kialakulásának, azaz a magyar királyság alkotmányossá válásának folyamata visszafordíthatatlanná válik. Az 1504:2. törvénycikk a legfontosabb változtatást írja elő a vármegye vezetésében. "3.§.
 
(az előző részlet folytatása) 1526-tól 1918-ig a Magyar Királyság perszonálunióban él együtt előbb a Német-római Birodalommal, majd az Osztrák Császársággal. Ez az ún. Habsburg-kor. A közös uralkodó gyakran fordul szembe a magyar nemzet érdekeivel.
 
(az előző részlet folytatása) Ónody Éva Kocsis Istvánnal folytatott beszélgetésének újabb részlete:  - Most foglald össze nagyon röviden a Szent Korona tanát is, ha egyáltalán össze lehet foglalnl így. - Össze lehet foglalni, ha előbb beszélgetünk egy kicsit az európai közjog-történet legnagyobb csodájáról, a Szent Korona tana kialakulásáról...
 
(az előző részlet folytatása) A Szent Korona tana hosszú közjogi küzdelmek eredményeképpen alakul ki. E küzdelem legnyilvánvalóbb célja az alkotmányos királyság kialakulása feltéte-leinek a megteremtése. 1222-ben megszületik a magyar közjogfejlődés kezdeti szakaszának legfontosabb oklevele, az Aranybulla.
 
(az előző részlet folytatása) Hogy a Szent Korona-tant Werbőczy István törvénycikkekbe foglalja (Tripartitum-Hármaskönyv), annak a jelentőségét természetesen nem óhajtjuk kisebbíteni. Csakhogy mi Werbőczyt szeretnénk annak tekinteni, ami volt: zseniális jogásznak, közjogásznak, jogtörténésznek, politikusnak - de nem jogalkotónak.
 
Magyarország, akaratán és érdekein kívül keveredik bele az első világháborúba úgy, hogy abból Európa legnagyobb veszteseként kerül ki. Elszakítják Kárpát-medencei területének kétharmadát. Mi lehetett ennek a pusztító törekvésnek a magyarázata? Csupán a területszerzés lett volna? A világon a 20. század elején erőteljessé válik a világhatalmi erők összpontosítása.
 
(Olvasmány I., Kocsis István könyveiből, 10. részlet) (A Szent Korona-tan tövénycikkekbe foglalása folytatása) Ónody Éva Kocsis Istvánnal folytatott beszélgetésének további részlete:  - Trianonról sem tudjuk a valót, az igazi okokat, hogy miért kellett szétszabdalni a történelmi Magyarországot.
 
(az előző részlet folytatása) Ónody Éva Kocsis Istvánnal folytatott beszélgetésének további részlete: - Te mindezekre mikor jöttél rá? Biztosan nem az iskolában tanultad... Mikép-pen a trianoni pszichózist sem.

23 cikk | 2 / 3 oldal