Hungarikumok

 

Beszélő csillagnevek


A régi népek 48 csillagzatot különböztettek meg. Honunkban majd mindannyi látszik: a Sarkcsillagtól az állatövig 21 csillagkép, a déli mennybolt 15 csillagzata, a többi 12 az állatkör képeiben. Ezeket a magyar néphagyomány több mint 630 csillag és csillagkép névvel látta el.

Néhány az ismertek közül:

Göncöl: Béresszekér, Illés Szekere, Kincső

Hold: Istenkalács

Jupiter: Magyarok csillaga

Kisgöncöl: Nagyboldogasszony csillaga

Mars: Hadakozó, Vérszemű csillag

Nap: Ruhaszárító csillag, Tarhonyaszárító

Sarkcsillag: Bábamatullája, Furucsillag, Göncöl Térítője

Szaturnusz: Székelyek csillaga

Tejút: Ég Útja, Éjjeli Kegyelet, Fejérárok, Fejérköz, Hadak Útja, Hajnalszakadék, Isten Barázdája, Isten Palástja, Isten Szeme, Isten Szérűje, Isten Útja, Jézus Útja, Legeltető csillag, Lelkek útja, Országút, Szalmahullajtó, Szalmásút, Szent Mihály útja, Részegember Útja, Tündérút, Tündérek Fátyla, stb. - 58 elnevezés

Vénusz: Hajnalcsillag, Alkonycsillag, Esthajnalcsillag, Ökörkereső csillag, Pásztor, Pásztorserkentő, Szarvaslegeltető, Szerelemcsillag, Vacsoracsillag, Vadak csillaga, Vadlegeltető - 11 elnevezés

Vénusz neve a magyar hagyományban: Hajnalcsillag, Alkonycsillag, Esthajnal-csillag. A középkorban voltak olyan műveltségek, amelyek a Hajnal- és az Alkonycsillagot két különböző bolygónak tartották. A Vénuszt a magyarság hagyományosan nevezte Esthajnalcsillagnak is.

Vajon milyen hagyományból származik a rómaiak Mars- a háború és Vénusz- a szerelem istensége? A magyar hagyományban az egyik a Hadakozó, a másik a Szerelem csillaga.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. június 24. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,246 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a csillagokban
Előző cikk: Nyilas, a törvény hordozója Következő cikk: A magyar hagyomány csillag-, csillagkép- és bolygónevei


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: