Hungarikumok

 

A Tejút az ősmagyar égbolton


A Tejút ősi, népi elnevezéseinek irodalma a leggazdagabb valamennyi ősi csillagnév irodalmunk közül. Szerencsére a fennmaradt adatok azonosításával itt nincs probléma, és a kép is pontosabb, ami az ősmagyar égbolt Tejútjáról elénk rajzolódik. Igen sok a Tejút ezüstösen derengő sávjához fűződő ősmagyar, vagy ősmagyar történeteket feldolgozó mondák száma is. A legismertebb és a legszebb is az ősi székely monda, amely szerint a hátrálni kényszerült Csaba vezér az elveszett haza visszaszerzésére ázsiai rokonaival együtt kíván visszatérni az Erdély határánál őrködni rendelt székelység megsegítésére. Háromszor is visszatér serege egy részével a zaklatott nép segítésére. Időközben azonban meghal, de a székelyek járó csillaga utána viszi a hírt a Földről az égi vidékekre is, és amikor az utolsó nagy csata készül, egyszerre paripák dobogása és fegyverzörej hallik, és a fényes hadak némán vonulnak az égen fölfelé. A testvérek, negyedszerre sem maradnak el; „Mint hallgatag szellemek hosszú sorban vonulnak a csillagos égen végig és leszállnak ott, hol a havasok a kék égig emelkednek. Nincs halandó, ki megállhatna a sebezhetetlenek előtt. Rémület szállja meg a tenger ellenséget, s futnak mindenfelé. A fényes hadak ösvénye pedig, melyet jöttökben és visszatértökben taposának, eltörölhetetlen marad az égboltozaton: az ő lábaik és lovaik patkóinak nyoma az, mit derült éjfeleken, mint tejfehér szalagot látsz tündökleni a magasban, s melynek azon órától Hadak Útja a neve a székelyeknél, melyre tekintve megemlékeznek ők Csabáról és hős atyjáról, Eteléről.” (Idézet Kandra Kabos nyomán.)

A Hadak Útja elnevezést a külföldi szakirodalom is jól ismeri. A Tejút elnevezései között magyar vonatkozásban ezt említi a legtöbb külföldi forrás. Ám az ősi magyar elnevezések hosszú sorának puszta felsorolása is meggyőzhet arról bárkit, hogy az ősmagyarság gazdag hit- és képzeletvilága milyen nagy szeretettel és tisztelettel tekintett a milliárd és milliárd csillag egybefolyó fényeként felénk tükröződő ezüst sávra, a Tejútra. A legismertebb elnevezéseket az alábbi táblázatban gyűjtöttük össze.

Az elnevezések egy részében más népeknél is ismert nevek keverednek, de igen sokban eredeti magyar elnevezés és képzeletvilág tükröződik. Ezen az égi úton szálltak le hozzánk az istenek, hősök és tündérek is. Itt volt valahol az égiek kerek udvara is...

A Tejút leggyakrabban előforduló népi elnevezései

Sorszám

Név

Sorszám

Név

1.

Éjszakai Szivárvány

18.

Madarak Útja

2.

Éjjeli Kegyelet Útja

19.

Jézus Útja

3.

Ország Útja

20.

Szent Mihály Útja

4.

Hajnali Hasadék

21.

Szépasszony Vászna

5.

Kerek Udvar

22.

Szalmásút

6.

Fejér Köz

23.

Szalmaút

7.

Fehér Út

24.

Cigányút

8.

Fejér Árok

25.

Cigányok Útja

9.

Tündérek Útja

26.

Hajnal Szakadék

10.

Tündérek Járása

27.

Ötevény

11.

Tündérek Fordulója

28.

Szalmahullató Út

12.

Hadak Útja

29.

Polyva Út

13.

Tejes Út

30.

Búcsújárók Útja

14.

Tejút

31.

Zarándokok Útja

15.

Ég Útja

32.

Tél Háta

16.

Ezüst Út

33.

Országút

17.

Lelkek Útja

 

 

Megjegyzés: A Tejút népi elnevezéseire vonatkozó felsorolás nem teljes. Néhány más, kevésbé gyakori elnevezés is előfordul. A lista teljessé tételére további gyűjtésekre lenne szükség.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. június 24. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 855 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a csillagokban
Előző cikk: Az „Ég Közepe”, „Világ Közepe”, Világoszlop, Világfa és a Sarkcsillag Következő cikk: Várhegyi Péter: Tejút (Olvasmány)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: