Hungarikumok

 

Az érzelmi életre utaló elnevezések


A népi csillag- és csillagképnevek egy jelentős csoportja a nép érzelmi életére utal. Valamennyi név közül ezek fejezik ki leginkább a nevek költőinek lelkivilágát, hangulatát, gazdag érzelmi világát.

A válogatás során az alábbi főbb csoportokat különíthetjük el: örömre és bánatra utaló elnevezések, ősvallási és keresztény vallási nyomok a csillag- és csillagképnevekben, és végül a legjellemzőbbként a költészet és mesevilág jellegzetes figuráira, a népképzelet legszebb álmaira utaló nevek.

Öröm és bánat az égbolton

Ebben a témakörben itt-ott felvillannak a népi babonákra utaló jelek is. Tudjuk, mind a mai napig élnek elgondolások a nép között arról, hogy ha valaki meghal, lehull egy csillag az égboltról, hogy mindenkinek van egy csillaga. Babonás nyomok találhatók a jövő kiolvasásának lehetőségére utaló csillagnevekben. Ezek az elgondolások főként mondásokban tükröződnek. Kálmány Lajos említi a Szeged környéki néphitet, mely szerint „Ha karácsony éjszakáján sok csillag van az égbolton, akkor jó termés lesz, és jószág is lesz." Közismert a „Feljött a csillaga" és „Leszállt a csillaga" kifejezés is, amely egy-egy sikeres vagy sikertelen helyzetre utaló mondás.

A néphit szerint vannak jó és rossz csillagok. (Rossz csillagok járnak, rossz csillagzat alatt született, rossz a csillagok állása stb.).

Az ősmagyar szerencsecsillagok közül csak egyet ismerünk, a Delfint. Az ősmagyar néphit ezt „Kiskeresztének nevezi, és ez a vándorlegények csillaga, akik mielőtt valami kétes vállalkozásba kezdtek, felnéztek rá, és ha azonnal meglátták az egész csillagképet, akkor a vállalkozás szerencsésségében bíztak.

(A halvány csillagokból álló csillagkép azonnali felismerése fényes helyiségből kilépve meglehetősen nehéz.) A szerencse- és bánatcsillagokat az alábbi táblázatunkban foglaltuk össze.

Szerencsecsillagok, öröm és bánat a népi  csillagnevekben

Sorszám

Elnevezés

Megjegyzés

1.

Delfin csillagkép

Szerencsecsillag (-kép)

2.

Szerencsecsillag

A Delfinben

3.

Cigányok Szerencséje

 

4.

Utasok Szerencséje

 

5.

Kisasszonyok Öröme

 

6.

Szegény ember Szerencséje

 

7.

Utasember Öröme

 

8.

Pásztorok Öröme

 

9.

Pároscsillag

 

10.

Páratlancsillag

 

11.

Bánatcsillag

 

12.

Elátkozott csillag

 

13.

Magános csillag

 

14.

Fogolycsillag

 

Megjegyzés: A szerencsés vagy szerencsétlen csillagok képzeletbeni létezésére utalnak a különböző közmondások is. 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. június 24. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 485 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a csillagokban
Előző cikk: Társadalmi élet és környezet, emberek Következő cikk: Költészet és mesefigurák az égbolton


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: