Hungarikumok

 

Költészet és mesefigurák az égbolton


Meglepően gazdag tárházát találjuk a népi csillagnevek között a megszemélyesítések gyönyörű példáinak. Keresve sem találhatnánk mesésebb és költőibb összeállítást, mint a költői hangzású csillagneveket.

Szinte megelevenedni látszanak és elénk lépnek a magyar népmesék lapjairól a csodálatos szépségű és hangzású neveket viselő hősök, és felsorakoznak csillagokból kirakottan az égbolton. Többségük vonzó és dallamos hangzású, szerencsés hangulatú név. A legszebb neveket az alábbi táblázatban soroltuk fel. Több alkalommal is céloztunk rá, hogy ha az e tanulmányban felsorolt csillagneveket tekintjük, gyakran nehéz eldönteni, vajon valóban ősmagyarnak tarthatjuk-e őket a szó történelmi értelmében. Sok esetben nyilvánvaló, hogy már a Kárpát-medencében megtelepedett magyarság elnevezéseiről van szó. Mindezek ellenére is bizonyos azonban, hogy tanulmányozásuk, rendszerezésük és további gyűjtésük nagymértékben gazdagíthatja a magyar múlt mese-, hit- és képzelet-világáról alkotott elgondolásainkat. Nagy értéke ennek az égboltnak, hogy szemben az ún. klasszikus égbolttal, amely főként mitológiai figurákat ábrázol, a mi égboltunk, a mi népi csillagtérképünk erősen emberi, elsősorban az embert és környezetét ábrázolja. Az ember gondjai és örömei, hite és reménye tükröződnek vissza a magyar népi csillagnevek világából. Ha így tekintünk rá, gazdagabbnak kell minősítenünk a klasszikus égboltnál, amelyen idegen isteneknek és hősöknek állított emléket a klasszikus csillagászat. 

Népköltészeti, népmesei hősök és alakok nevei a népi csillagnevekben

(költői jelzők - megszemélyesítések)

Sorszám

Név

Sorszám

Név

1.

Ágascsillag

19.

Tengerbe Kacsintó

2.

Szárnyascsillag

20.

Árvaleány Pillantása

3.

Álmatlancsillag

21.

Ködszemű csillag

4.

Haloványcsillag

22.

Keresztbenéző

5.

Szőkecsillag

23.

Árvadorka Szerencséje

6.

Gyalogcsillag

24.

Boszorkány Szeme

7.

Futócsillag

25.

Fényes csillag

8.

Fürtöscsillag

26.

Sánta Kata

9.

Hármaslevelű csillag

27.

Óriás Gázlója, Tenyere, Kútja

10.

Délszakcsillag

28.

Sárkány Koronája

11.

Levegőcsillag

29.

Sellőcsillag

12.

Tengercsillag

30.

Tündérasszony Palotája

13.

Aranyhajúcsillag

31.

Tündérek Fordulója

14.

Aranyszeműcsillag

32.

Tündérek Tánca

15.

Arannyal Versengő

33.

Tündérek Kútja

16.

Leányszeműcsillag

34.

Tündérek Járása

17.

Vérrel Versengő

35.

Tündérszemű csillag

18.

Kunyhóbatekintő

36.

Szerelemcsillag

Azonosítások: 20 = Szíriusz, 23 = A Holló csillagképben, 26 = Szíriusz 27 = Orion és környéke, 30 = Kis Medve, 31 = A Tejút a Hattyú csillagképnél, 32, 33, 34 = Tejút különféle nevei. Táblázatainkban csak a legjellemzőbb népi csillagneveket dolgoztuk fel.

Csillagász szemmel nézve nagy hiánya ennek az égboltnak, hogy szinte beazonosíthatatlan. Igen nagy szolgálatot tehetnek tehát a kutatásnak azok, akik az országban való jártukban-keltükben idős emberek között csillagnevekkel és csillagképnevekkel kapcsolatos mondákat, meséket és azonosítási adatokat gyűjtenek. A népi csillagnevek felelevenítése, a néprajzkutatókon túl csillagászok, amatőr csillagászok bevonása a munkába hasznos lehet mindazok számára, akik népünk múltjával, ősi hitvilágával, a népmesékkel és nyelvészettel foglalkoznak. A fentiekben sikerült talán igazolni, hogy csak első látszatra „misztikum" ez a hatalmas adathalmaz. Kis elemzéssel, kevés átgondolással, vagy akár egyszerű csoportosítással körképpé tágul, melyből történelmi és társadalmi következtetések is levonhatók. A népi csillagnevek égi képeskönyve oly vágyakat és készségeket tár fel, amelyek a társadalom fejlődésének mozgatórugói, az érzelem és értelem harmóniájának megteremtésére utaló ezeréves küzdelem nyomai bontakoznak ki előttünk e témakörön át is. Emberi mivoltunk, kultúránk és kulturáltságunk egy-egy nyomjelzője minden egyes monda és kép, melyet a népképzelet az égboltra rajzolt.

Ha mindezekhez hozzávesszük a meglehetősen jól feltárt elgondolásokat a Napról, Holdról és a bolygókról, valamint az évszakokról és az ezekkel évente visszatérő ősmagyar népszokások sorát is áttekintjük, akkor pompás képe rajzolódik elénk az ősmagyarok és az égbolt mindennapi viszonyának. Itt valóban gyökeréig nyúlhatunk a csillagok altatta és keltette nemzedékek lelkének és csillagászati ismereteinek.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. június 24. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 595 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a csillagokban
Előző cikk: Az érzelmi életre utaló elnevezések Következő cikk: Évszakok csillagképei (írta: Várhegyi Péter)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: