Hungarikumok

 

A rovásírás oktatása


A rovásírás oktatása


Forrai Sándor - A Magyar rovásírás elsajátítása
Forrai Sándor - A Magyar rovásírás elsajátítása
Friedrich Klára és Szakács Gábor fáradhatatlan közszolgálati munkájának eredménye, hogy mára a rovásírás használata sok gyermek számára vált természetessé. Több mint tíz éve a Kárpát-medence egész területén rovásírást ismertető köröket szerveznek. Munkájuknak betetézője az 1998-tól, a budapesti Móra Ferenc Általános Iskolával közösen, évente megszervezett Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi találkozó, melynek döntőjében Nagy-Magyarország legjobb rovásírói mérettetik meg magukat. Ezen részt vesznek általános- és középiskolák, rovásíró (szak)-körök küldöttei, továbbá egyéni jelentkezők, akik a válogató versenyen elért helyezésük alapján jutnak a döntőbe.

A felkészüléshez ajánlják az oktatók a következő irodalmat: Forrai Sándor A magyar rovásírás elsajátítása, Friedrich Klára Rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár (2003), Friedrich Klára Új rovásírás tankönyv és szakköri ötletár (2006), Dittler Ferenc Az ősi magyar rovásírás és mai alkalmazásai (2006).

Friedrich Klára - Rovásírás tankönyv
Friedrich Klára - Rovásírás tankönyv
Rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár ismertető:

„Tanuljuk és tanítsuk a rovásírást! - így fogalmazta meg ősi íráskultúránkkal kapcsolatos hitvallását Friedrich Klára jó évtizeddel ezelőtt. Mivel minden ígéret és fogadalom, annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle, az említettek szellemében gyakorló tanárként, több évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött állította össze oktató kiadványait: Rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár (2003), most pedig annak bővített változata Új Rovásírás Tankönyv és Szakköri Ötlettár címmel.
Ezek a tanfüzetek ma már a Kárpát-medence egészében hozzáférhetők, a maguk nemében korhatártól függetlenül - még a felnőttek körében is - a legkelendőbbek. Ennek magyarázata, hogy a feladatok játékosságuk (pl. közismert szólások) és a helyes magyar beszéd (idegen szavak helyettesítése magyarokkal) erősítése mellett a nemzettudat és nemzetismeret tárgyköréből is merítenek, pl. az elszakított nemzetrészek városainak rovásírásos gyakorlása.

Dittler Ferenc - Az ősi magyar rovásírás és mai alkalmazásai
Dittler Ferenc - Az ősi magyar rovásírás és mai alkalmazásai
A rovás ábécé betűinek megfelelő csoportosításával megkönnyíti azok elsajátítását, így nem csoda, hogy általános iskolás gyermekek is alig néhány szakköri óra után kívülről fújják. A második kiadvány újdonság az előző füzethez képest, többek között Barta József (a tetszetős kivitel az ő munkáját dicséri) számrovás fejezete, Bóthné Kósa Erika tanár rovásírásos óravázlata, sok kép, köztük királyi pecsétek nyomata, Szakács Gábor összeállítása a Kárpát-medencei Rovásírásversenyek történetéről. A tartalmas füzet tulajdonosának, azon túl, hogy megtanulta belőle a rovásírást már csak egy feladata marad; csatlakozni azokhoz, akik tanítják.”

„A székely-hun-magyar rovásírásról eddig megjelent könyvek jobbára a rovásírás eredetét, tárgyi emlékeit és szabályszerűségeit tárgyalták. Dittler Ferenc könyve azonban ősi örökségünk mai, művészi szintű életre keltésével foglalkozik.

A szerző az összerovások (ligatúrák) mestere. Az összerovások kiterjedt alkalmazása kizárólag a magyarok elődeire jellemző, és e könyvből számtalan ötletes formáját tanulhatjuk meg. Dittler Ferenc játszik a betűkkel, és nekünk is kedvet csinál a játékhoz. Máris tollat ragadunk, változatokat alkotunk saját és szeretteink nevének leírására, várakat építünk, virágcsokrot kötünk a betűkből és mosolygunk...

A kötet számos kalligrafikus képe nem csak bevezet rovásírásunk művészetébe, hanem ösztönző erőt ad annak gyakorlásához, továbbadásához. A könyv végén található rovásírásos történelmi szöveg kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a kötetet olvasókönyvként is használjuk.”


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. május 15. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 3,631 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a jelben. A magyar rovásírás ősi betüsora
Előző cikk: Magyar rovásjelek táblázata Következő cikk: Rovásírás (Játék)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: