Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Tudás a magyar nyelvben

   

Feladatmegoldó magyar nyelv
Minden kornak divatja a gondolkodásra serkentő játék. Oldjuk meg a következő magyar nyelvi játékot:Adott a következő 4 szógyök, 4 különböző jelentéstartalommal: PIR, KAR, RA, HÓ.a) írjuk át őket általános, mássalhangzós formára, ésb) csakis ezen 4 jelentésben, alkossunk összességében minél nagyobb ágas-bogas szóbokrot;c) készítsük el a szóbokrok képi ábráit.
Szerves magyar nyelv a világ nyelvtengerében
  A magyar nyelv ősszógyökei olyanalapelemek, akár a téglák, bontásután is megmaradnak.     A magyar nyelv ősszógyökei az ősnyelv téglái-alapelemei, emiatt tovább már nem bonthatók-ronthatók. Így meg sem semmisíthetők. Ezért a magyar nyelv elemi alapszavai elpusztíthatatlanok. A magyar nyelvre jellemző a szervessége is.
Szóbokor kutatás
Marácz László, amszterdami egyetemi tanár, 2007 augusztusában Csernátonban szervezett magyar nyelvkutató ifjúsági tábort. Ez alkalommal a magyar népi hagyományokhoz kapcsolódó szavak gyökeit keresgélték, hogy ezek mennyire fejlődtek ki a magyar nyelvből, illetve mennyire szerves részei a magyar kultúrának.
Teremtő gyökök más nyelvekben
K_R gyök:Magyar:KeRék, KöR, KöR(templom), KoRona, KeReszt, KeRt, KuRta, KüRt, KuRkálAngol:CaR, CiRcle, ChuRch, Crown (CoRona), Cross, GaRden, sHoRt, HoRnRomán:CaR(ă), CeRc, CoRoană, Cruce, GaRd, sCuRt, CoRn, HoRn, înCuRcă(A mássalhangzó átalakulásokat a következő cím alatt magyarázzuk meg.) RO gyök:- rózsa-rosa.
Látszólag különböző, azonos tartalmú szavak
Magyar szavak:   öreG - öröKviLág - viRágKörül - GördülForog - Pördül   Idegen szavakkal hasonlítva:   KeRT - GaRDHáZ - CaSa Ne lepjenek meg a fenti példákban bemutatott mássalhangzó átalakulások, ma-gyarázata van ennek.
Gyökérkeresés előítélet nélkül
Nagy hibánkká lett nekünk magyaroknak, hogy többször tagadjuk, mint ahányszor okunk lenne rá, a szavak esetleges magyar vagy akár ősmagyar gyökerű eredetét. Ne zárjuk ki, hogy szó a magyar nyelvből nem származhat. Gondolkozzunk, hasonlítgassuk különböző korok szavait, és ha törvényszerűséget fedezünk fel, annak járjunk utána.
Magyarul is érthető karácsony
   Sólyomábrázolás pártus aranytárgyon December 21-e, a téli napforduló és Nagyboldogasszony napja. Az év leghosszabb éjszakája, mikor legkevesebb a fény. Utána nyúlni kezdenek a nappalok, a sötétség felett elkezd diadalmaskodni a fény. Eleink ezen a napon ünnepelve virrasztottak.
Őshit a nyelvben
IS - TEN ugyanaz, mint az ŐS - TEN. Jelentése: ős - végtelen szellem.DINGIR (sumér), TINGIR (török), TENGRI (mongol) = jelentése: végtelenség, szellem, ég. TIN / TINIA - etruszk istennévTANRI - a török ősvallás isteneTIEN - a kínai ősvallás isteneTEN - a japán ősvallás isteneJapánul ten-no jelentése isteni helytartó, vagyis császár.
Játék a szavakkal
Magyarul beszélő és gondolkodó ember, ha felfedezi, nyelvében egy életre szóló hasznos és szórakoztató útitársra lelhet. Egy bármikor elővehető nyelvi játékra, mely nemcsak öncélú eszköz, de egyben betekintést ad az emberi szellem működésébe is: megmutatja, hogy a magyar tudás és nyelv kész játékos filozófia.
A mag szógyök fontossága a magyarság számára
MAG - MAG(Y)AR - MAGYARUL - MAGYARÁZÉrtelmezhető magyarázata: a lényegről, a magyar, saját nyelvén, érthetően beszél. ↑ MAG(y)ar-áz = érthetően beszél↑ MAG(y)ar-ul = mag ember nyelvén↑ MAG(y)-ar = jelentése: mag erő lénye (mag-ember)↑ MAG = az élet lényege, kezdete, titka A MAG-gal kapcsolatban egyet nagyon meg kell jegyeznünk: nélküle élet nincs és élet folytonosság sincs.

39 cikk | 2 / 4 oldal