Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Tudás a magyar nyelvben

   

A magyar nyelvészet eltitkolt kincse
Nyelvi felfedezéseinkhez hasznos forrás lehetne a hatkötetes Czuczor-Fogarasi A magyar nyelv szótára. Ezt azonban csak egyszer nyomtatták ki, az első kiadása egyben az utolsó is lett 140 éven át. Hasonmás kiadása csak a közelmúltban jelent meg magánkiadó jóvoltából.
Magyarság története a nyelvben (Olvasmány)
Kiss Dénes író A titokzatos magyar nyelv törvényei és játékai című tanulmányában vallja:Nyelvünk emlékezete több ezer évre nyúlik vissza. A magyar nyelv szavai, akár a föld rétegei, őrzik elmúlt korok eseményeit, valamint a társadalmi és földrajzi környezetre is utalnak.
Varga Csaba: A magyar ész (Olvasmány)
Orbán Viktor beszédeiben többször hivatkozott a sajátos magyar gondolkodásra, észjárásra, s biztatta hallgatóit, hogy használják ezt ki, mert felemelkedésünk nem elhanyagolható tartaléka rejlik benne. Ám e különleges lehetőségünket úgy fordíthatjuk javunkra, ha lényegét megértjük.
Természeti jelenségek a nyelvben
Nyelvünk ismeri a Doppler-elv néven nevezett természeti jelenséget, az érkező magas hangrendű, a távozó mély: itt-ott, ide-oda, erre-arra, ez-az, imitt-amott, így-úgy. Ez a jelenségkifejezés más nyelvekben is megmutatkozik.
Emberismeret a nyelvben
Az emberi test, Leonardo da Vinci rajza A nyelv kezdetei rávilágítanak egy fontos tényre: a szellem, lélek és test egységére. Az emberi lét mindhárom megnyilvánulási formájának lényegét a magyar nyelv az ER ős szógyökkel fejezi ki.
Észjárás a nyelvben
A magyar, nyelvében is figyelmeztet a szorzás és osztás műveletének fordított voltára: X (szorzás) = SZO, : (osztás) = OSZ Az IGAZ szó alkalmas logikai feladatra, a tagadás tagadásával a kettes számrendszerhez fűződő bináris jel írható le: i-GAZ - GAZ - GAZ-talan - i-GAZ-talan Kiss Dénes és Varga Csaba a kettes számrendszer nyomát látja az ilyesféle szószerkezetekben: dehogynem,...
Élővilág a nyelvben
Az élővilágra jellemző a viszonylagos változás és állapodottság. Hogyan tükröződik ez a magyar nyelvben? NŐ és ÁLL. Képzett szóként ebből származik a NÖvény és ÁLLat, mert a növény viszonylagosan gyorsan növő nő-vevény, az állat pedig viszonylagosan áll-ott. A növény a növés minőségét fejezi ki, az állat az állapotét.
Gazdag szókincsünk
A magyar nyelv gazdag kifejezőkészségét mutatja be Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke című verse, melyben írója a helyváltoztatást, magyarul 79 ige segítségével mutatja be.Európai nyelvek közül, közel sem ekkora bravúrral, az olasz nyelv következik 26 igealakkal.
Humoros-nyelvtörő magyar nyelv
Bencze Imre: Édes, Ékes Apanyelvünk című versét 1987-ben Sinkovits Imre mondta el a III. Humorfesztiválon és még ő is belezavarodott.  Bencze Imre: ÉDES, ÉKES APANYELVÜNK Lőrincze Lajosnak és Grétsy Lászlónak Kezdjük tán a jó szóval: tárgy esetben jót,ámde tóból tavat lesz, nem pediglen tót.Egyes számban kő a kő, többes számban kövek,nőnek nők a többese, helytelen a növek.

39 cikk | 4 / 4 oldal