Hungarikumok

 

Őskőkori szó


Őskőkori szó

Nézzünk utána bővebben: mit jelent „köveszteni”?
„Több évi kutatás után tisztázódott, hogy ezt a kifejezést és főként „kövesztett szalonna” formájában a történelmi Magyarország több mint a felén ma is használják, értelmét már nem ismerik többnyire. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a kifejezést mi magyarok (nem tévedés) a paleolit korból (pattintott korból, őskor) Kr.e. 25 ezer évtől hozzuk magunkkal napjainkig.

Röviden vizsgáljuk meg ezt az egyáltalán nem közömbös témát. Az ősember mikor összeütött két követ (lehet ellenőrizni) ilyen hangot hallott: koo! Ezt a tudomány hangutánzó szónak ismeri, nevezi. Ez az ősszó (etimon) benne van a kovakő nevében. Nos, az ősember úgy főzött, hogy tüzet rakott, s abba számos öklömnyi követ tett. Mindig kovát, mert másfajta kő a hő hatására szétbomlik. Az ősember a tűz mellé kászúba, faedénybe, esetleg gödörbe (mert akkor még cserép-edény nem volt) tette a főzni való húst, szalonnát a vájat vizébe, s majd mikor a kövek tüzesekké váltak, fafogóval a tüzes köveket a vízbe tette. A kő forrva, zubogva átadta hőjét a víznek és forrásba hozta. Majd addig rakta a tüzes köveket a vízbe (kövesztett) amíg a hús vagy szalonna puhára nem főtt. Látjuk tehát, hogy a kőnek és a főzésnek valaha szoros köze volt egymáshoz. Ha vizsgálódásunkat tovább folytatjuk, akkor nem lehet nem észre venni, hogy a „ko” ősetimon benne van a konyha szavunkban is. Ha körbetekintünk szomszédainknál, akkor a ko, kö, ku, kü etimonokat megtaláljuk náluk is valahol a főzés fogalmánál, de ott már nincs rokonhangzásban a kő szóval, mert az olaszban a konyha cucine, míg a kő pietro, a németben küche és a kő stein, a szlávban kuhnya, a kő kamin, görögben a konyha kuzina, a kő petra. A hangutánzó koo vagy köö egyedül nálunk található a konyha szavunkban és a kövesztés igében.”

Kövesztés

A fentiek alapján érdekesnek találhatjuk a Cucuteni helynév magyarázatát is.
Mert, hogyan nevezhette az ősember azt a kőlelőhelyet, ahol köztudottan sok hasznos kőre lelt: ahol kő kő hátán volt? - KO-KO. Talán nem lehet véletlen az ősi kultúra lelőhelyének elnevezése: Cucuteni (Kokotén).
 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. május 5. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 2,734 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a magyar nyelvben
Előző cikk: Őskori találmányok kövülete a nyelvben Következő cikk: A magyar nyelvről


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: