Hungarikumok

 

Aggteleki karszt (360° panorámás virtuális túra)


Aggteleki karszt  (360° panorámás virtuális túra)

Magyarország északkeleti csücskén, Aggtelek, Jósvafő környezetében járva lankás dombokat, a fű közül kivillanó fehér mészkősziklákat, kis patakokat láthat az utazó. A szelíd táj láttán nem is hinnénk, hogy ezen egyszerű felszín alatt a mesék lecsodálatosabb, ragyogó birodalma húzodik meg!

Az Aggteleki karszthegység vizek vájta mészkõgyomra hétszáznál is több barlangot rejt, melyek közül legnagyobb és legnevezetesebb a Baradla-barlang. A 25 km hosszú barlangrendszer a Föld mérsékelt égövének legnagyobb föld alatti képződménye. A 220-240 millió éve keletkezett mészkõhegy belsejében kétmillió éve vájják járataikat a patakok, a szivárgó vizek. Egyrészt elmosva pusztítják a közétet, máshol a csepegõ vízből kioldódó sók építik a barlangrendszer fantasztikus alakulatait, a cseppköveket. Ha bemerészkedünk a barlang járataiba, szavakkal csak nehezen leírható csodavilágba kerülünk. A rendkívül szűk, vagy éppen hatalmas termekké táguló üregek falán kicsapódott kristályok a lámpafényben gyémántként csillognak, a fehér vagy színes cseppkövek káprázatos alakzatokat formáznak. Láthatunk itt cseppkő-erdõből álló Oszlopcsarnokot, élénk színű, szikrázó Csipketermet, hófehér Török-mecsetet, az õsember tábortüzéttől besötétedett Fekete-termet, de Pisai ferdetoronyra, Szultán pamlagjára, Minerva sisakjára, Sárkánylejre, Papagájra emlékeztetõt vagy épp Rózsa Sándor gatyájaként emlegetett, különleges alakzatokat is. Utunkat a barlang falán lecsorgó, kanyargó ösvényként futó patakok kísérik, és halkan, de mindenütt hallható a cseppenõ víz neszezése.

A barlang egyik kitűnõ akusztikájú nagytermében koncerttermet alakítottak ki, ahol páratlan élmény a millió éves, megkövült mesepalotában felcsendülõ zenét hallgatni,

A lenyűgözõ geológiai látványosság mellett szinte észre sem vesszük, hogy az aggteleki barlangrendszer közel ötszázféle állatfajnak is otthon nyújt! Közöttük nem egy olyan fajnak is, mely kizárólag e föld alatti birodalomban lelhetõ fel, mint egyes denevérek, és a tűzszalamandra.

A Baradla-barlang és Szlovákiába átnyúló ága, a Domica-barlang 1995 óta a világörökség része. Szerte a világban mindössze négy hasonló, védett barlang található. Az aggteleki barlangrendszer páratlan kincs, melynek megõrzése, érintetlen szépségének megóvása természetvédelmünk kiemelt kötelessége.


 


 



Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 3,892 Kategória: Magyar táj
Előző cikk: A tartós szegfű Következő cikk: Balaton (360° panorámás virtuális túra)


   







Tetszik 1 Szabó Erika kedveli
Szabó Erika




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: