Hungarikumok

 

Hungarikumok - Népmesék

   

A rest többet fárad
Elmesélem, hogy miért nem érdemes lustának lenni.   Krisztus urunk egyszer, amint éppen egy város felé mendegélt Péterrel, egy krajcárt talált az úton. Szólt Péternek: - Vedd föl azt a krajcárt, Péter! Még hasznát vehetjük. - Nem veszem én - mondotta Péter. - Vedd föl, Péter! - Minek, Uram? Nem érdemes lehajolni egy krajcárért! Hát jól van.
A róka és a farkas a lakodalomban
Egyszer lakodalom volt egy faluban. A róka megérezte a szagot, s gondolta, jó volna belopódzni oda. Rábeszélte a farkast, hogy menjenek el ők is a lakodalomba. Azt mondja a farkas: - Menjünk! Bár attól félek, hogy megbánjuk. Feleli a róka: - Ne félj semmit, csak gyere velem! Amint bementek az udvarba, a vendégek már mind bent ültek az asztalnál a szobában.
A róka meg a szürke agár
Volt egyszer réges-régen egy kis madárka, s annak volt két szép fia. Hiába építette ez a madárka a fészkét egy magas cserfára, a gonosz róka észrevette, s rögtön a fa alá telepedett. Felkiáltott a madárkának - Hallod-e, madárka, dobd le nekem a legszebb fiadat, mert ha nem, rögtön kifűrészelem a fát! De a madárka nem ijedt meg, és nem dobta le egyik fiát sem.
A róka, a medve és a szegény ember
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember. Ez a szegény ember egy reggel két tehenével elindult a földjére szántani. Amint az erdő mellett megyen, egyszer csak hall valami bömbölést és makogást. Bemegy az erdőbe megnézni: vajon mi lehet az? Hát látja, hogy egy nagy medve verekedik egy kis nyúllal.
A sajtot osztó róka
Volt egy medvének két fia. Egyszer azt mondta nekik: -Menjetek, fiaim, próbáljatok szerencsét! A két medvebocs elindult, s az úton talált egy kerek sajtot. Osztozkodás közben veszekedni kezdtek, hogy egyik se csapja be a másikat. Meglátta őket a róka, és megkérdezte: -Hát ti miért veszekedtek? -Ezt a sajtot szeretnénk kettéosztani, de úgy, hogy egyik se csapja be a másikat.
A SÓ
Volt egyszer egy öreg király s annak három szép leánya. A fél lába már a koporsóban volt a királynak, szerette volna mind a három leányát férjhez adni. Hiszen ez nem is lett volna nehéz, mert három országa volt, mind a három leányára jutott hát egy-egy ország. Hanem amiképpen nincs három egyforma alma, azonképp a három ország sem volt egyforma.
A szegény ember hídja
  "Jó tett helyébe jót várj" Ismeritek ezt a mondást?   Mikor Krisztus urunk a földön járt Szent Péterrel, sokszor átjárt egy folyón, amelyen nem volt se híd, se palló. Látta ezt egy szegény ember, aki a folyóhoz közel lakott, s azt mondta a fiának: - Fiam, csináljunk hidat a folyóra, hogy ne kelljen azoknak a szegény vándoroknak mindig a vízben járni.
A szegény lányról, aki aranyvirágot lépik
Volt egyszer egy szegény ember, annak a szegény embernek volt két gyermeke. A nagyobbik lányka volt, a kisebbik pedig fiúcska. A lányka táltos volt, csodahatalommal született anélkül, hogy tudott volna róla. Mikor a gyermekek megnőttek, elmentek, mivel szegények voltak, kéregetni az utcára. Bevetemedtek egy özvegyasszonyhoz.
A táltos kecske
Egyszer volt, hol nem volt, nem is erőst messze, csak Galambfalván, volt egy dali pásztorlegény. Nem volt ennek a legénynek semmi egyebe az ég világon, csak egy botja s egy huncut táltos kecskéje. De tudjátok meg, hogy azzal a száz darab juhval, amit a kezére adtak a gazdák, nem volt annyi baja, bosszúsága, mint az egy kecskével.
A táltos ökör
Volt egyszer, hol nem volt, még az Óperencián is túl volt, volt egyszer egy szegény ember, s annak volt egy fia. A szegény embernek a felesége meghalt, és ő egy másik asszonyt vett feleségül. Annak az asszonynak meg volt öt lánya.

112 cikk | 4 / 12 oldal