Hungarikumok

 

Hungarikumok - Ősi magyar hitvilág (Legendák)

   

Pünkösd hava - Május
Május a tavaszi ébredés legszebb hónapja a megújulás a szeretet és a család hónapja.   „Hosszú tél, munka, gond, betegségúgy meglopta ezt a tavaszt,hogy most elálmélkodva nézema hirtelen megjött vigaszt:Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?Hogy lettél kész ilyen hamar?Néhány nap alatt mennyi szépség!A vén föld milyen fiatal!..."   (Szabó Lőrinc)   Május1.
Nyár előhava / Szent Iván hava - Június
  A magyar népi kalendáriumban Szent Iván hava, de egyes vidékeken emlegették nyárelő havaként is.    Júnis 8. Medárd napja Országszerte általánosan ismert időjárásjósló nap. Medárd az utolsó fagyosszent. Napjához Európa szerte időjárási megfigyelések, regulák fűződnek. Ha tiszta az idő Medárdkor, akkor kellemes, szép, jó nyárra lehet számítani.
Szent Jakab hava - Július
„Esős Illés rossz,mert áldást nem hoz.Jakab napja vihart szül, Magdolna sárban csücsül.Anna asszony reggelemár hűvös, ne játssz vele.Mihelyt a pók széttépi hálóját, Jön a felhő, s rögtön tartós esőt ád.”Július az év közepe, az aratás hónapja. Ez a legszebb nyári hónap, ilyenkor minden az élet öröméről szól.
Nagyboldogasszony hava - Augusztus
  Augusztus népi jelzői: „Új kenyér hava", „Nyárutó" nagyon beszédesek. Ez az utolsó igazán meleg hónap, bár a vénasszonyok nyara sem mindig rossz erre mifelénk. Aki teheti, használja ki tehát ezt a hónapot pihenésre, mert szeptembertől újraindul a „mókuskerék", lehet hajtani egészen karácsonyig.       Augusztus 1.
Szent Mihály hava - Szeptember
  Őszelő, Földanya hava, vénasszonyok nyara.   Szeptember, a szentek hónapja, a szüreti előkészületek, betakarítások hava vagyis a legmunkásabb hónapé és az iskolakezdésé.   Idézet egy régi kalendáriumból:    „Sarjúhordással az őszi esők megjövetele előtt végezni kell. Kezdjük az őszi vetést, a burgonyaszedést. A kétnyíretű juhokat másodszorra nyírjuk.
Mindszent hava - Október
  Őszhó, Magvető hava, Mindszent hava.   A nap már későn kel és akkor nyugszik, amikor a legtöbb munkahelyen a munkaidőnek vége van. Az időjárás is csípős, de a hónap első felében még előfordulhat hosszabb ideig tartó szép csendes őszi meleg, bár inkább az esős idő a jellemzőbb.
Szent András hava - November
  Novembert szokásos Mindszent havának, Szentandrás havának, vagy Őszutó hónak is nevezni.  Ilyenkor nem kell már sokat várni a tél beálltára. "November, december, lábon áll a hóember." Márton madara, a holló is bejön már az erdőből, ellepi a szántóföldeket, élelem után kutatva.
 
December szokásos elnevezései még: Télelő hava, Álomhava, Szentkarácsony hava A karácsonyi ünnepkör, az advent első napjától vízkeresztig tart. Advent: az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négy hetes időszaka. Szent András napját követő vasárnappal kezdődik. Ezt az időszakot jellemezték a böjtök, a hajnali misék.

28 cikk | 3 / 3 oldal