Hungarikumok

 

Hungarikumok - Ősmagyar népművészet - Hajfonatkorong

   

Aldebrői hajfonatkorong
Lelőhely: Aldebrő Mocsáros (Heves megye) A községhez közel lévő Mocsáros-dűlő homokbányában, 1962-ben 34 db X. századi sírt tártak fel. A szerényebb leletanyag alapján, egy módosabb szabad jogállású csoport tagjaihoz tartozók temetkezési helye lehetett. Kiemelkedőbb melléklet a két női sírból előkerült honfoglalás kori hajfonatkorong pár.
Anarcsi hajfonatkorong
Lelőhely: Anárcs (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Czóbel Imre birtokán 1899-ben szőlő aláforgatási munkák közben, három honfoglaló sírra bukkantak. A sírok egyike valószínűleg gazdag női temetkezéséből származik ez a sokak által ismert korong. Többen csak az életfáshajfonatkorong ként említik ezt a valóban szépen megrajzolt és elkészített ékszert. Ezüst lemezből készült.
Biharkeresztesi hajfonatkorong
Lelőhely: Biharkeresztes Bethlen Gábor utca 25. szám (Hajdú-Bihar megye)1994. október második felében, a Bethlen utca 25. számú ház előtt, gázvezeték építés közben, X. századi sírt találtak.
Dunaszekcsői hajfonatkorong
Sok információt errő a hajfonatkorongról nem tudunk, az biztos, hogy kihangsúlyozza a női pólus teremtő erejét. Valószínű tehát, hogy "születést serkentő "ereje volt! Révész László ötvösművész munkája.
Rakamazi Turul hajfonatkorong
Lelőhely: Rakamaz Túróczi part (Gyepiföld) (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)Rakamaztól északra homokkitermelés során sírokat találtak. 1956 május elején egy helyi óvónő vitte be a korongpárt a nyíregyházi múzeumba. A másnap leletmentésre érkező régészt, már csak a teljesen szétdúlt sir látványa fogadta. Csak pár leletet sikerült utólag begyűjteniük.
Sárospataki hajfonatkorong
Aranyozott ezüst hajfonatkorong (Sárospatak, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) egy tőből kiinduló életfát mintáz burjánzó indákkal, pálmalevelekkel.Mérete: 59 mm.Révész László ötvösművész munkája.
Szoboszlói hajfonatkorong

7 cikk | 1 / 1 oldal