Hungarikumok

 

Hungarikumok - Ősmagyar népművészet - Rovásírás

   

Rovásemlékek - A hunok rovásemlékei.
A belső-ázsiai hun írás-maradványok a Bajkál-tó és a Léna-folyó vidékéről, a Jenyiszeji vidékéről, a Mongol Köztársaság területéről, az Altaj-hegység vidékéről, Kelet-Turkesztánból (beleértve Dunhuangot is), Kirgízia-Kazakisztán területéről valamint Fergana, az Alaj-hegység és Észak-Toharisztán vidékéről került elő.
Rovásemlékek - Az "ótörök" (türk) írásrendszer
Az "ótörök" (türk) írásrendszer kialakulása a Kr. előtti VIII-VII. századig vezethető vissza. A Kr.utáni VI. századi Kínai Évkönyvek bizonysága szerint "a türkök szerződés végett fára véstek jeleket "; ez azt jelenti, hogy a türköknek a kínaiakéhoz hasonló írásuk nem volt, a kínai források "türk és hun írástechnikáról" árulkodnak.
Rovásemlékek - Levédia és Etelköz rovásos emlékei.
Az elmúlt évtizedekben nagy mértékben megszaporodtak a kelet-európai "ősi magyar jellegű írást" tartalmazó régészeti leletek, amelyeknek segítségével térben és időben össze tudjuk kapcsolni a belső-ázsiai és a Kárpát-medencei írásleleteket. Nagy részük nincs még tudományosan publikálva.
Rovásírás-emlékek a Kárpát-medencéből és szomszédságából
- A Tatárlakai-i ősi írás. Az erdélyi Tatárlakán 1961-ben N. Vlassa kolozsvári régész hamuval telt gödör fenekén 26 agyagszobrocskát, két kőfigurát, egy tengeri kagylóból készített karperecet, két rajzos agyagtáblácskát és egy "képírásos" korongot talált. A mintegy 6500 éves korong helyi agyagból készült és a jelek bekarcolása után került kiégetésre.
Rudolf császár ellen írt vers 1604-ből
Szamosközi István – aki Bocskai István erdélyi fejedelemnek volt az udvari történetírója –, császárellenes verset írt latin nyelven, de úgy, hogy a császárt korholó kifejezéseket rovásbetűkkel írta. Ezt valószínűleg azért tette, hogy a németek ne tudják elolvasni. Ez attól is különleges irodalmi emlék, mert latin szavakat jegyeztek le benne rovásbetűkkel.
Székelyderzsi rovásfelirat 1431-ből
Székelyudvarhelytől kb. 25 km-re fekvő Székelyderzs unitárius templomának gótikus ablanyílásában egy beépített téglán található ez a felirat, amit még a tégla kiégetése előtt karcoltak bele. A jelek alatt, korabeli arab számokkal olvasható az 1431-es évszám.
Tatárlaki lelet
A tatárlakai lelet a világ egyik korai írásos kultúrájának emléke. A három, piktografikus jelekkel díszített táblácska-helyi agyagból készültek- 1961-ben került elő Erdélyben, Alsótatárlaka (Tărtăria) faluban (Alsócsóra község, Fehér megye) melyek keletkezését a tudósok kb. 6500 évre teszik. A leletet a Nicolae Vlassa által vezetett román régészcsoport fedezte fel.

27 cikk | 3 / 3 oldal