Hungarikumok

 

Rudolf császár ellen írt vers 1604-ből


Rudolf császár ellen írt vers 1604-ből

Szamosközi István – aki Bocskai István erdélyi fejedelemnek volt az udvari történetírója –, császárellenes verset írt latin nyelven, de úgy, hogy a császárt korholó kifejezéseket rovásbetűkkel írta. Ezt valószínűleg azért tette, hogy a németek ne tudják elolvasni. Ez attól is különleges irodalmi emlék, mert latin szavakat jegyeztek le benne rovásbetűkkel. A vers címét a rovásunknak megfelelően, jobbról balra írta, de a versben már a latin-betűs iránynak megfelelően, balról jobbra írta, ugyanakkor másik érdekessége, hogy a rovásbetűket nem fordította meg az írásiránynak megfelelően. A vers fordításában a rovással írt szavakat NAGY betűkkel emeljük ki:

RUDOLF CSÁSZÁRRA A császárságnak növelése, RUDOLF, a te műved,
Érte az Augustus büszke nevét nyered el.
Tudni illik nőveléd birodalmad VÉSZTELI HADDAL S ÍNSÉG, VÉR, DÖGVÉSZ által a népedet is.
A magyarok FÖLDJÉT ellepted BESTE GAZOKKAL S DÖGLETES RABLÓK REJTEKE Dácia most.

Nem tudom, ily sokaság a javakból mennyit emészt föl, Ámde tudom, Prágád gazdagítod pazarul. OTTHONI FAJTÁDAT gyarapítani, szerte harácsolsz, S mind ami BŐRT LENYÚZOL, sarc fejiben fizeted. Merthogy az udvarodon CSÁSZÁRFIÚ, TINDARIDÁKNAK Serege, meg ÉLŐDŐ SZAJHA is annyi henyél Nincs a sok ágba folyó Isternek ilyen sok az ága, Bővízű Nílus se ágazik annyi felé. Uccu RUDOLF GYARAPÍTS csak e fattynak kedvire minket, Büszke dicsőségnek hogy sose légy szűkiben.

Rudolf császár ellen írt vers 1604-ből
Rudolf császár ellen írt vers 1604-ből

Forrás: Történelmünkhöz Magyarul, Szondi Miklós.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 1. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,352 Kategória: Ősmagyar népművészet » Rovásírás
Előző cikk: Rovásírás-emlékek a Kárpát-medencéből és szomszédságából Következő cikk: Székelyderzsi rovásfelirat 1431-ből


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: