Hungarikumok

 

A székely-magyar rovásírás ábécéje


A székely-magyar rovásírás ábécéje

Az írás eme formája, többször feledésme merült, majd újjáéledt. Ebből következően az írásmód és az ábácé is többször változott, illetve területenként új irányban fejlődött. Ezeknek köszönhetően maga az ábécé sem egyértelmű mára. Különböző kutatók, különböző ábécét állítottak össze, melyek mára 4 nagy csoportot alkotnak, amiből 2 ami, igazán használatban van. Azért nem kell megijedni; szerencsére ezek nem sokban különböznek egymástól. A két legelterjedtebb változata, az ún. Magyar Adorján-féle ábécé és a Forrai Sándor-féle, ezen kívül még van az ún. rovás szabvány és a ritkán használt (V1) betűkészlet.

 

A Magyar Adorján (a továbbiakban: MA) és a Forrai Sándor (továbbiakban: FS) által meghatározott betűkészlet alapvető különbsége az, hogy a MA ábécé nem tartalmaz külön jeleket a hosszú magánhangzókra (í, ó, ő, ú, ű ), míg a FS ábécé megkülönbözteti ezeket.

 

Az ábécé egytagú jelei (jobbról-balra írva) 

Csoportjelek 

A székely-magyar rovásírás számjegyei nagyon hasonlítanak a római számokra, úgy tűnik mindkettő etruszk eredetű. Itt is évényes a jobbról-balra történő írás.

Számok 

Betűtípusok számítógépre:

 

A mai modern korban már könnyen megtehetjük, hogy számítógépünkön is ezekkel a rúnákkal írunk, nem is kell mást tennünk, mint az alábbi betűkészleteket letölteni, és az operációs rendszer Font mappájába feltelepíteni-bemásolni.

 

Mindegyik betűkészletnek van egy jobbról-balra és egy balról-jobbra írt verziója (a rúnák tükörképei egymásnak). A jobbról-balra írt betűtipusnál a fájl nevének végén jb tag található. Pl.: rov_majb.ttf -- Magyar Adorján-féle betűkészlet jobbról-balra.

Letöltés:

 

Magyar Adorján-féle betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 68Kb:rovas_ma.zip

 

Forrai Sándor-féle betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 70Kb:rovas_fs.zip

 

Rovás szabvány betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 69Kb:rovas_szabvany.zip

 

Rovás V1 betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 69Kb:rovas_v1.zip


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. augusztus 7. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,412 Kategória: Ősmagyar népművészet » Rovásírás
Előző cikk: A rovásírás szabályai Következő cikk: Az ősi magyar írás kutatása


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: