Hungarikumok

 

Rakamazi tarsolylemez


Rakamazi tarsolylemez

Lelőhely:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Rakamaz - strázsadomb.

Meglelése:

1974. április 23-án talajegyelés alkalmával csontvázakat, kardot, nyílcsúcsokat, és lócsontokat leltek. A munkások elbeszéléséből azonnal kiderült, hogy a feldúlt sírok mellől igen sok arany- és ezüsttárgy, szablya, kengyelek, zablák, hajkarikák kerültek elő, amelyeket a munkálatokban résztvevők és a hírre odaérkezők széthordtak. Németh Péter a nyíregyházi rádió munkatársával a friss nyomon elindulva sikeresen begyűjtötte a tárgyak egy részét, viszont jó néhány tárgy alighanem örökre elveszett. A tarsolylemezt egyébként két rakamazi lakos szolgáltatta be.

Anyaga:

Aranyozott ezüst, ezüst, bronz, vas.

Mérete:

143x127 mm. A csat 17,5x17,5 mm, a szíjvég 27,5x11,5 mm.

Műhelymunka:

A lemezre előrajzolt mintát domborították, a hátteret elölről mélyebbre kalapálták. A vonalakat vésővel és a poncolóvas sűrű beütögetésével alakították ki. A levelek egyik, vagy mindkét szélét egyenletesen vonalkázott sávval zárták le, hasonlóan kialakított vonalkázott íves sávok törik meg a burjánzó indaszár felületét is. A minták között bemélyedő hátteret dúsan aranyoztak. A lemez szélét szintén aranyozott, ezüst szegélyléccel keretezték, a lemez függőleges tengelyén alul és fölül ezen is palmettamustrát mintáztak, s a szegélyt magát is indaszárnak alakították ki. A bronz hátlapot 18 szegeccsel erősítették az előlaphoz és a bőrtarsoly fedeléhez.

Tatárlaki
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum

Képi világ:

A lemez felületén mesterien komponált növényi mintákat alakítottak ki. Alul kétoldalt két kör alakú, e fölött széles szív alakú mezőt keretelnek, a felsőben pedig a mintázat központi elemét alkotó ötlevelű palmettacsokor magaslik. Felül két félpalmetta zárja a kompozíciót, az alattuk két oldalt levő háromszög alakú mezőt egy-egy háromlevelű csokor és félpalmetta tölti ki. A lemez középpontjában az indák által körülfogott rombusz alakú mezőben kis levél magasodik. A minta jelentésének tartalma könnyen megfejthető. Kétségkívül a mindenséget betöltő, égbenyúló életfa, vagy világfa megjelenítése ez. Feltehetően ugyanehhez a tarsolyhoz tartozhatott annak hátoldalán az alsó, ívelt szegélyt erősítő vaspánt, melynek hasonmása a tuzséri sírból ismert. A zárszíj felerősítésére szolgálhatott a kis líra alakú ezüstcsat, s e szíj végét ékesíthette az ezüst kis szíjvég, hátoldalán 3 nittszeggel.

tarsolylemez
Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába
 
Az 1913-ban készült Szabolcs vármegye térképrészletén megtalálható a tarsoly lelőhelye.
 

 

Forrás: www.tarsolyosok.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,297 Kategória: Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
Előző cikk: Palmettás tarsolylemez Következő cikk: Solyvai tarsolylemez


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: